• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
Semne care arată trecerea de la copilărie la pubertate

Perioada de tranziție de la copilărie la pubertate este una dintre cele mai complexe și fascinante etape ale vieții. Pe măsură ce copiii cresc, corpul lor trece printr-o serie de schimbări. Semnele fizice și emoționale care marchează această trecere pot varia considerabil de la un copil la altul.

În acest articol, vom prezenta unele dintre schimbările fizice, cognitive și emoționale care indică începutul pubertății, dar și modul în care părinții își pot ajuta copiii să treacă mai ușor prin această perioadă de schimbare și descoperire.

Cuprins:

Pubertatea la băieți.

Schimbări fizice la fete și băieți

Pubertatea este un proces de dezvoltare complex, care începe la sfârșitul copilăriei, printr-o serie de modificări endocrine, care conduc în cele din urmă la maturizarea sexuală și la capacitatea de reproducere.

În cartea-ghid „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, Cara Natterson, medic pediatru și autoare de succes, și Vanessa Kroll Bennett, expertă în pubertate și gazda unui podcast popular, menționează că un copil începe pubertatea cu doi ani mai devreme decât copiii generației anterioare, iar pubertatea durează mult mai mult – în prezent, aproape un deceniu.

Majoritatea băieților încep pubertatea între 9 și 14 ani, însă fiecare crește în propriul ritm. Pe de altă parte, pubertatea la fete începe mai devreme decât la băieți, respectiv între 8 și 13 ani.

Unul dintre primele semne fizice ale pubertății este o creștere semnificativă în înălțime și greutate. În special, băieții care ajung la vârsta pubertății se înalță deodată. La fete, o schimbare vizibilă în această perioadă este lățirea șoldurilor.

Principalele modificări fizice la fetele și băieții care ajung la vârsta pubertății sunt:

  • Dezvoltarea sânilor. Dezvoltarea mugurilor mamari, acele mici umflături, ferme, de mărimea unei monede, sub mamelon, reprezintă cel mai timpuriu semn al pubertății la majoritatea fetelor. La băieți, dezvoltarea sânilor poartă denumirea de ginecomastie și este, de regulă, temporară. Țesutul mamar se poate umfla puțin, timp de un an sau doi, din cauza dezechilibrului dintre hormonii estrogeni și testosteron.
  • Maturizarea organelor genitale. La băieți, mărirea scrotului și a testiculelor, care își vor dubla volumul, anunță începutul pubertății. În timp, se dezvoltă și penisul. Atât la băieți, cât și la fete, apare părul pubian.
  • Apariția părului axilar. Creșterea părului axilar este un semn comun al pubertății, indicând activitatea hormonală crescută.
  • Apariția menarhei, primul ciclu menstrual, la fete. De regulă, prima menstruație apare după doi-trei ani de la dezvoltarea mugurilor mamari.
  • Schimbări de voce la băieți. În timpul pubertății, băieții experimentează o schimbare a vocii, deoarece corzile vocale și laringele încep să se dezvolte.
  • Schimbări la nivel cutanat. Glandele sebacee, care produc sebum, devin mai active în timpul pubertății, ceea ce poate duce la apariția acneei.

În această perioadă, pot avea loc mai multe puseuri de creștere. Atât fetele, cât și băieții se pot dezvolta fizic foarte repede, în câteva luni, după care creșterea să fie foarte lentă. Pubertatea nu se manifestă la fel la toți copii, fiecare crescând în ritm propriu, de aceea este important ca părinții să vorbească cu fii și fiicele lor despre schimbările fizice care au loc în această etapă de tranziție și să îi ajute să înțeleagă și să accepte, fără să se frustreze, modificările prin care trece corpul lor.

Schimbări socio-emoționale și cognitive la fete și băieți

În timpul pubertății, emoțiile copiilor pot deveni mai puternice. Starea lor de spirit se poate schimba mai frecvent, mai rapid și din orice motiv. Unele dintre emoțiile pe care copiii care ajung la vârsta pubertății le experimentează sunt noi pentru ei, de aceea și modul în care le exprimă (sau nu) poate fi diferit față de felul lor obișnuit de exprimare.

Nu este ieșit din comun ca, în perioada pubertății, copiii să se simtă confuzi, speriați sau furioși și să nu știe de ce. De asemenea, s-ar putea să fie mai sensibili și să se supere mai ușor decât de obicei.

Printre schimbările socio-emoționale și cognitive care apar la fete și băieți în această perioadă de numără:

  • Schimbări de dispoziție. Pubertatea este asociată cu fluctuații intense ale stării de spirit, de la entuziasm la melancolie. Aceste schimbări sunt, cel mai adesea, cauzate de modificările hormonale.
  • Dorința de independență. Pubertatea aduce cu sine o nevoie tot mai mare de independență. Copiii pot dori să își exprime propria identitate și să ia decizii în privința vieții lor.
  • Nemulțumiri față de părinți. Relația cu părinții poate deveni tensionată în timpul pubertății, deoarece adolescenții încearcă să se definească pe ei înșiși și să-și stabilească propriile limite.
  • Iritabilitate și frustrare. Partea creierului responsabilă cu reglarea emoțiilor, gândirea profundă, raționamentul și luarea deciziilor este ultima care se dezvoltă. De fapt, procesul de maturizare a creierului nu se termină până la debutul vârstei adulte, existând astfel o prăpastie uriașă între maturizarea corpului (care începe pe la 8-9 ani) și perioada în care persoana este capabilă să ia decizii înțelepte (atinsă pe deplin între 25 și 30 de ani). Astfel, copilul poate avea senzația că emoțiile sale sunt scăpate de sub control, deoarece este posibil să nu aibă încă capacitatea mintală de a le face față, ceea ce poate provoca și mai multă iritabilitate și frustrare.
  • Nevoia de apartenență la grup. În această perioadă, copiii își dezvoltă cercul social și încep să acorde o atenție mai mare prietenilor și grupurilor de colegi.
  • Interes crescut pentru sexualitate. În perioada pubertății, copiii pot începe să aibă un interes crescut pentru sexualitate și relații romantice, explorând propriile lor sentimente și dorințe.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre schimbările care apar în perioada pubertății, citește și Dezvoltarea socială la preadolescenți: ce ar fi bine să știe părinții pentru a-și ajuta copiii.

Pubertatea la fete.

Comportamentul părinților în perioada de tranziție a copiilor

Cu toate că perioada de tranziție de la copilărie la pubertate îi afectează și pe părinți, nu trebuie pierdut din vedere faptul că nu ei sunt cei care trec prin schimbări fizice și emoționale și încearcă să se descopere și să se înțeleagă, ci copiii. Prin urmare, pubertatea este trăită, în primul rând, de copii, iar rolul părinților este acela de a-i sprijini și de a-i ajuta să treacă mai ușor prin această etapă.

Iată cum pot părinții să-și sprijine copiii în această perioadă:

  • Să comunice deschis cu ei. Este esențial să existe o linie de comunicare deschisă între părinți și copii, iar adolescenții să fie încurajați să-și împărtășească sentimentele și să adreseze întrebările care îi macină, fără frica de judecată.
  • Să le ofere o educație sexuală adecvată. E bine ca părinții să le ofere copiilor informații corecte și accesibile despre schimbările corpului, sexualitate și relații sănătoase. Discuțiile despre responsabilitățile sexuale și utilizarea contracepției sunt necesare în această perioadă.
  • Să-i ajute să-și mențină sănătatea mintală. Schimbările emoționale ale copiilor pot duce la probleme mintale (anxietate, depresie), iar sprijinul emoțional din partea părinților îi poate ajuta să treacă mai ușor peste momentele dificile. În cazul în care părinții observă semne asociate unor probleme de sănătate mintală, este indicat să ceară ajutor de specialitate.
  • Să le respecte intimitatea. Părinții trebuie să respecte nevoia de intimitate a copiilor și să-i asigure că au încredere în ei. În același timp, este necesar să existe o bună comunicare părinți-copii.
  • Să adopte un stil de viață sănătos. Alimentația, activitatea fizică regulată și odihna adecvată contribuie la o bună dezvoltare fizică și mintală. Părinții reprezintă modele pentru copii, iar stilul lor de viață îi poate ajuta pe adolescenți să-și formeze obiceiuri sănătoase.

⏩ Citește și: Zece sfaturi pentru a comunica eficient cu un preadolescent.

Pubertatea este o perioadă de schimbări rapide în viața unui copil. Fiecare trece diferit prin această etapă, iar sprijinul venit din partea părinților poate contribui semnificativ la facilitarea acestei tranziții. Înțelegerea semnelor fizice și emoționale ale pubertății și crearea unui mediu sigur, în care adolescenții să se simtă confortabil, sunt esențiale pentru a-i ajuta să navigheze cu încredere prin această perioadă de descoperire a identității lor.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *