• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
Acneea la adolescenti – cauze, manifestări, tratament

Acneea este o problemă comună în rândul adolescenților, fiind parte din schimbările fizice care apar în perioada de tranziție de la copilărie la pubertate.

Mai mult de 85% dintre adolescenți suferă de această afecțiune a pielii, care se caracterizează, mai ales, prin puncte albe, puncte negre și coșuri.

Este important ca atât adolescenții, cât și părinții acestora să înțeleagă cauzele afecțiunii, să identifice manifestările specifice, să exploreze opțiunile de tratament și să acorde o atenție sporită metodelor de prevenție.

Cuprins:

Tipuri de acnee.

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune comună a pielii, care apare atunci când foliculii de păr de sub piele se înfundă. Sebumul, uleiul secretat de glandele sebacee, care ajută pielea să se mențină hidratată, și celulele moarte ale pielii astupă porii, ceea ce duce la apariția semnelor acneice, cunoscute sub numele de „coșuri“. Denumirea medicală pentru această afecțiune dermatologică este acnee vulgară.

Acneea juvenilă sau acneea la pubertate este cel mai frecvent tip de acnee. Este o afecțiune comună în rândul adolescenților, fiind o parte normală a maturizării, și apare, în general, în jurul vârstei de 12 ani. Semnele specifice acneei pot apărea pe față, gât, umeri, partea superioară a spatelui și piept. În această perioadă a vieții, adolescenții suferă de acnee hormonală (cauzată de schimbări hormonale).

Pentru unii adolescenți, manifestările acneei nu sunt deranjante, însă, în cazul altora, apariția coșurilor duce la scăderea stimei de sine. De acnee severă, care poate lăsa cicatrici permanente, suferă un număr mic de adolescenți.

Acneea poate fi deosebit de dificilă pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Riscul ca în urma unei erupții acneice să apară petele pigmentare postinflamatorii sau cicatricile cheloide este mai mare în rândul adolescenților cu pielea închisă la culoare.

Din fericire, există opțiuni de tratament pentru toți, precum și metode de prevenire a acneei. Tratarea semnelor acneei trebuie făcută cu blândețe, pentru a preveni iritarea și uscarea pielii.

Care sunt cauzele acneei la adolescenți?

Pentru a înțelege de ce și cum apare acneea, este necesară o bună cunoaștere a rolului pielii și a modului de funcționare. În primul rând, este important de precizat faptul că apariția coșurilor nu are drept cauză o igienă precară a pielii. De fapt, frecarea prea tare a pielii sau curățarea cu săpunuri dure ori substanțe chimice irită pielea și poate agrava acneea. E adevărat însă că o bună rutină de îngrijire a pielii, adecvată tipului și nevoii tenului, ajută la prevenirea și tratarea erupțiilor acneice.

Porii din piele conțin glande sebacee. La pubertate, există o creștere a hormonilor sexuali numiți androgeni. Excesul de hormoni face ca glandele sebacee să devină hiperactive și să producă prea mult sebum (ulei). Atunci când există prea mult sebum, porii sau foliculii de păr se blochează. Un nivel crescut de sebum duce, de asemenea, la o creștere excesivă a bacteriilor numite Cutibacterium acnes.

Prin urmare, există trei cauze principale, strâns legate între ele, pentru apariția acneei la adolescenți:

  • Schimbările hormonale. Un factor principal în declanșarea acneei este creșterea nivelurilor de hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul, care apare în timpul pubertății.
  • Producția excesivă de sebum. Glandele sebacee din piele devin mai active sub influența hormonilor, ceea ce duce la o creștere a producției de sebum. Nivelul crescut de sebum poate bloca porii și contribui la formarea acneei.
  • Proliferarea bacteriilor. Bacteriile care provoacă acnee se numesc Cutibacterium acnes (cunoscute anterior drept Propionibacterium acnes) și trăiesc, în mod normal, pe piele, fără să o afecteze. Creșterea nivelului de sebum și blocarea porilor pot face ca numărul bacteriilor să crească, provocând inflamații și leziuni.

Pe lângă acești factori principali pentru apariția acneei la adolescenți, există și o predispoziție genetică pentru această afecțiune cutanată. Dacă părinții au avut acnee în adolescență, probabilitatea ca și copilul să dezvolte această boală de piele crește.

Care sunt factorii declanșatori pentru apariția acneei?

Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande sebacee. Foliculii de păr sunt conectați la glandele sebacee. Există câțiva factori care, deși nu sunt cauzele directe pentru dezvoltarea acneei, pot influența apariția erupțiilor pe față și corp:

  • Stresul. Cu toate că stresul nu cauzează acneea, există o legătură între agravarea acneei și nivelurile ridicate de stres. Adolescenții care trăiesc într-un mediu stresant sau întâmpină dificultăți la școală au tendința de a avea o acnee mai gravă.
  • Anumite medicamente. Printre cele care pot agrava acneea se numără medicamentele care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
  • Produsele de îngrijire a pielii. Unele produse, în special cele de îngrijire a pielii pe bază de ulei, pot duce la apariția acneei dacă înfundă porii. În cazul adolescenților care au pielea grasă sau se află în categoria de risc, sunt recomandate produsele pe bază de apă sau noncomedogenice (care nu obturează porii).
  • Hainele strâmte. Orice obiect vestimentar care strânge sau apasă pielea pentru o perioadă lungă de timp poate provoca agravarea acneei în zona respectivă.
  • Dieta. Unele studii indică faptul că anumite alimente, printre care se numără cele bogate în carbohidrați, pot agrava acneea.

Citește și Pubertatea la fete: când începe procesul de maturizare și ce schimbări fizice și emoționale aduce.

Tipuri de coșuri.

Cum se manifestă acneea la adolescenți?

În cazul în care porii blocați se inflamează, se formează un coș – o pată roșie în relief cu centrul alb. Dacă porii se înfundă, se închid și apoi se inflamează apare un punct alb (comedon închis). Un punct negru apare atunci când porii se înfundă, rămân deschiși, iar partea de sus are un aspect negricios, din cauza oxidării sau a expunerii la aer (comedon deschis).

Când bacteriile se dezvoltă în porii blocați, pot apărea papule și pustule, ceea ce înseamnă că coșul devine roșu și inflamat. Nodulii și chisturile se formează atunci când blocajul și inflamația din adâncul porilor produc umflături mari și dureroase sub suprafața pielii. În acest caz se poate vorbi despre coșuri sub piele sau acnee chistică.

Prin urmare, principalele manifestări ale acneei la adolescenți sunt:

  • Comedoanele, respectiv puncte negre sau albe, rezultate din blocarea porilor cu sebum și celule moarte ale pielii.
  • Papulele și pustulele, respectiv leziuni inflamatorii, care apar atunci când bacteriile infectează porii blocați.
  • Nodulii și chisturile, respectiv formele severe de acnee, caracterizate prin leziuni mai mari, adânci și dureroase, pline cu puroi, care pot cauza cicatrici permanente.

Cel mai puțin grav tip de leziune acneică este comedonul. Acest tip este, de asemenea, cel mai ușor de tratat. În cazul acneei severe, poate fi nevoie de tratament medicamentos, pentru a atenua inflamația, infecția bacteriană, roșeața și puroiul.

Fără tratament, un coș are nevoie de aproximativ două luni pentru a parcurge întregul său ciclu. După vindecarea acneei, pot apărea cicatrici, mai ales dacă leziunile au fost agresate. Stoarcerea coșurilor poate cauza cicatrici post-acneice permanente.

Ce tratament pentru acnee pot urma adolescenții?

Pentru a trata acneea, este important ca, înainte de toate, să fie identificată cauza. Pentru rezultate cât mai bune, este indicat ca adolescenții să meargă la un medic dermatolog.

Primul pas în tratarea acneei este stabilirea unei rutine eficiente de îngrijire a pielii. Produsele cosmetice folosite trebuie să fie adecvate tipului și nevoilor pielii și asta pentru că, de exemplu, pielea grasă are nevoie de ingrediente diferite față de pielea normală, pentru a se vindeca. Spălarea feței cu un produs de curățare delicat, dimineața și seara, pentru a îndepărta murdăria, uleiul și machiajul, folosirea unei creme hidratante și exfolierea blândă sunt trei dintre etapele care nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Este important însă ca produsele cosmetice folosite să fie noncomedogenice, astfel încât să nu astupe porii.

Utilizarea unor produse de îngrijire a pielii care conțin ingrediente ce și-au dovedit eficacitatea în tratamentul acneei, precum acidul salicilic, acidul azelaic, acidul glicolic, retinolul, bakuchiolul, poate ajuta la curățarea porilor și la prevenirea acneei.

În cazul acneei severe, medicul dermatolog poate recomanda medicamente care să țină sub control sebumul, precum și să reducă numărului bacteriilor și a inflamației. Tratamentul poate include medicamente orale, precum antibioticele sau contraceptivele, sau cu aplicare locală (topice).

Totodată, pentru a reduce inflamația și pentru a îmbunătăți textura pielii, sunt recomandate și unele proceduri dermatologice, precum tratamentul cu laser, terapia cu lumină, dar și peelingul chimic.

Un aspect important când vine vorba despre tratamentul acneei este că această afecțiune cutanată are nevoie de cel puțin două luni pentru a se ameliora după începerea tratamentului. Mai mult decât atât, urmele roșii și hiperpigmentarea postinflamatorie au nevoie de și mai mult timp pentru a se estompa.

Ce mai este important de știut despre tratamentul coșurilor este că unele ingrediente, precum retinolul, pot sensibiliza pielea, provocând iritații. De aceea, este recomandată introducerea treptată a ingredientelor mai agresive, astfel încât pielea să aibă timp să se obișnuiască cu acțiunea lor.

Nu în ultimul rând, adolescenții trebuie să introducă în rutina zilnică de îngrijire a pielii produsele cu factor de protecție solară. Când sunt aplicate ingrediente cu acțiune antiacneică, precum retinolul, acidul glicolic, acidul salicilic, pielea devine mai sensibilă la acțiunea radiațiilor ultraviolete. Din acest motiv, dar și pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii și apariția petelor pigmentare este recomandată protecția solară în fiecare zi.
Citește și Pubertatea la băieți: când începe procesul de maturizare și ce schimbări fizice și emoționale aduce.

Coșuri pe față.

Care sunt metodele de prevenție pentru acneea la adolescenți?

Pentru a preveni apariția acneei, dar și pentru a reduce intensitatea simptomelor, un rol important îl au atât adolescenții care se confruntă cu această problemă cutanată, cât și părinții lor.

Ce ar fi bine să faci dacă ești un adolescent predispus la acnee sau care suferă deja de această afecțiune cutanată

  • Să ai o rutină corectă de îngrijire a pielii, din care să nu lipsească produsele cosmetice destinate tratării acneei.
  • Să cureți pielea de două ori pe zi (dimineața și seară), cu apă călduță, nu fierbinte, folosind produse blânde de spălare.
  • Să folosești doar produse noncomedogenice, pentru a preveni acumularea de sebum.
  • Să nu agresezi (storci) coșurile.
  • Să atingi cât mai puțin zonele afectate.
  • Să aplici, în fiecare zi, o cremă cu protecție solară, cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30.
  • Să ții sub control nivelurile mari de stres. Exercițiile fizice, yoga și meditația ajută la gestionarea stresului.

Ce ar fi bine să faci dacă fiul sau fiica ta este predispus(ă) la acnee sau suferă deja de această afecțiune cutanată

  • Să recunoști impactul psihologic pe care acneea îl are asupra adolescenților și să le oferi sprijin emoțional.
  • Să ceri ajutorul unui medic dermatolog pentru tratarea corectă a acneei în timpul adolescenței.
  • Să comunici deschis cu copilul tău despre sentimentele sale legate de acnee.
  • Să nu minimizezi efectele negative pe care coșurile le pot avea asupra stimei de sine a adolescenților.
  • Să susții și să încurajezi adolescenții care se confruntă cu această afecțiune a pielii.
  • Să cauți ajutor de specialitate. În cazul în care acneea are un impact semnificativ asupra stimei de sine sau a sănătății mintale, este recomandat să consulți un specialist în sănătate mintală.
  • Să-i ajuți să facă față situațiilor stresante. În timpul adolescenței, aproape totul poate părea stresant, iar părinții pot ajuta la diminuarea nivelului de stres, fie prin discuții constructive, fie prin măsuri practice (sport, activități relaxante).

Descoperă cum să vorbești cu copilul tău despre teme care îl preocupă cel mai mult în timpul pubertății și adolescenței citind cartea „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, de Cara Natterson, medic pediatru și autoare de succes, și Vanessa Kroll Bennett, expertă în pubertate și gazda unui podcast popular.

Acneea în perioada adolescenței poate duce la o scădere a stimei de sine, poate contribui la accentuarea frustrărilor legate de aspectul fizic și poate cauza inclusiv probleme psihice. Cu o rutină corectă de îngrijire a pielii, stabilită de un medic dermatolog, precum și cu sprijin din partea părinților, adolescenții pot trece mai ușor peste schimbările fizice asociate vârstei, reușind să-și mențină pielea sănătoasă și încrederea în propria frumusețe.

Sursă foto: Pexels, Unsplash

Resurse:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/What-Causes-Acne.aspx

https://www.aad.org/public/diseases/acne/acne-teenage-five-ways-to-help

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-is-acne

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *