Pubertatea la baieti

Foarte multe schimbări au loc în perioada pubertății. Corpul începe să se dezvolte și să se schimbe, vocea se modifică și emoțiile sunt mai puternice.

Majoritatea băieților încep pubertatea între 9 și 14 ani, însă fiecare crește în propriul ritm. Un copil care se pregătește pentru vârsta adultă poate crește câțiva centimetri în câteva luni, după care dezvoltarea să fie una foarte lentă, urmată de un alt puseu de creștere. Pe de altă parte, unii copii observă că schimbările în cazul lor sunt fie foarte lente, fie toate în același timp.

Pubertatea este o perioadă plină de provocări și nu doar pentru copii, ci și pentru părinți. Cum îi pot ajuta părinții pe copii să treacă mai ușor prin această perioadă a schimbărilor? Când și cum ar fi bine să discute cu ei despre ce îi așteaptă? Cum să interpreteze comportamentul adolescentin și cum să gestioneze schimbările bruște de dispoziție ale copiilor lor?

La toate aceste întrebări și multe altele încercăm să oferim răspunsuri în rândurile următoare.

Cuprins:

Corpul său devine mai mare și mai puternic, vocea, baritonală, își dezvoltă musculatura și începe să se maturizeze din punct de vedere sexual.

Ce este pubertatea?

Un copil de sex masculin trece prin multe schimbări importante în timpul pubertății. Corpul său devine mai mare și mai puternic, vocea, baritonală, își dezvoltă musculatura și începe să se maturizeze din punct de vedere sexual.

Pubertatea tinde să înceapă mai târziu în cazul băieților decât al fetelor, de obicei între 9 și 14 ani, și este o perioadă semnificativă în dezvoltarea lor, reprezentând tranziția de la copilărie la viața adultă. În această etapă, băieții trec printr-un proces de maturizare care aduce cu sine, pe lângă schimbările fizice vizibile, și unele schimbări emoționale.

Pubertatea la băieți începe atunci când hormonii eliberați de creier determină dezvoltarea testiculelor, care eliberează cel mai important hormon masculin: testosteronul.

Testosteronul este un hormon sexual masculin, dar care este produs și la femei, în ovare, și care determină creșterea părului facial, precum și schimbări la nivelul vocii.

Creierul și glanda pituitara controlează producția de testosteron.

Care sunt etapele pubertății?

Există cinci stadii ale pubertății pentru băieți:

  1. Prepubertatea – în acest stadiu, băieții nu experimentează nicio schimbare vizibilă;
  2. Stadiul II – apar schimbările fizice (dezvoltarea genitală, apariția părului în jurul penisului și axilar, o creștere a înălțimii);
  3. Stadiul III – schimbările fizice se accelerează (penisul și testiculele continuă să crească, apar „visele umede“, glandele sudoripare sunt mai active și produc mai multă transpirație, se observă o creștere a masei musculare și o modificare a vocii);
  4. Stadiul IV – dezvoltarea fizică atinge vârful maxim, schimbările corporale devenind foarte vizibile (în această perioadă poate apărea și acneea);
  5. Stadiul IV – faza finală a pubertății, când creșterea și dezvoltarea băieților se încheie)

Ce schimbări fizice se produc în timpul pubertății la băieți?

Sistemul reproducător al corpului copiilor se maturizează în perioada pubertății, la fel ca și alte organe și sisteme ale corpului.

În această perioadă, băieții devin mai înalți, iar pieptul li se lățește. Unele părți ale corpului pot crește mai repede decât altele, adolescenții devenind, adesea, neîndemânatici.

La fel ca în cazul fetelor, pubertatea la băieți nu are un moment exact de debut pentru toți, deoarece fiecare persoană se dezvoltă într-un ritm propriu. Există însă câteva semne care indică începutul pubertății la băieți.

Dezvoltarea genitală

La băieți, prima modificare ce anunță începutul pubertății este mărirea scrotului și a testiculelor, care își vor dubla volumul. Pe măsură ce acestea continuă să crească, se dezvoltă și penisul.

Forma corpului

Pubertatea este asociată cu o creștere semnificativă în înălțime și greutate. Trupul copilului începe să crească, cântarul poate arăta câteva kilograme în plus, iar brațele și mâinile se lungesc. Umerii i se vor lăți, iar mușchii vor deveni și ei mai bine definiți. În această perioadă, băieții capătă masă musculară și își dezvoltă caracteristicile fizice masculine.

Prima ejaculare și erecțiile nocturne

Pe măsură ce testiculele produc mai mult testosteron, se declanșează producția de spermă. Astfel, copilul va începe să aibă erecții și să ejaculeze (procesul prin care sperma este eliminată). Erecțiile se întâmplă, de obicei, atunci când se simte excitat sexual, însă, în perioada pubertății pot apărea spontan, fără absolut niciun motiv. Băieții dobândesc un control mai mare asupra erecțiilor odată cu trecerea anilor.

Ejacularea nocturna (cunoscută și sub numele „vis umed“) este normală în această perioadă și se poate întâmpla cu sau fără un vis sexual.

A vorbi cu copilul despre ejaculările nocturne, înainte ca acestea să se întâmple, este util pentru ca el să știe la ce să se aștepte.

Pielea și părul

Glandele sebacee, care produs sebum, și glandele sudoripare, responsabile pentru transpirație, devin mai active în timpul pubertății. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea (cauzată de nivelul ridicat de sebum), sau de apariția mirosului corporal (provocat de dezvoltarea unui nou tip de glande sudoripare).

De asemenea, în această perioadă, părul va crește în zona pubiana și axilară. La început, va fi subțire și drept, dar, pe parcurs, va deveni mai gros și mai ondulat. Părul de pe brațe și picioare devine, de asemenea, mai gros și mai închis la culoare, iar pe bărbie și deasupra buzei superioare apar primele fire de păr.

Ginecomastia

Dezvoltarea sânilor, denumită ginecomastie, apare la aproximativ 50% dintre băieții aflați la vârsta pubertății. Țesutul mamar se poate umfla puțin, timp de un an sau doi, din cauza dezechilibrului dintre hormonii estrogeni, care sunt în exces, și testosteronul, care este scăzut. Ginecomastia este, în majoritatea cazurilor, temporară.

Vocea gravă

O altă schimbare care apare în perioada pubertății este cea a vocii. Corzile vocale și laringele încep să se dezvolte, ceea ce produce schimbări în tonalitatea vocii băieților. Acest proces durează o perioadă, timp în care vocea băieților va fi ușor stridentă. Cu toate acestea, odată ce corzile vocale și laringele se dezvoltă suficient, vocea băieților va deveni profundă și gravă.

Deoarece copiii cresc atât de repede în timpul pubertății, centrele lor de greutate se schimbă, iar creierul lor ar putea avea nevoie de o perioadă de timp pentru a se adapta. Din acest motiv, echilibrul copilului poate fi afectat, făcându-l pe acesta neîndemânatic.

Creierul copilului trece prin schimbări în această perioadă, care îi afectează emoțiile și comportamentele.

Ce schimbări emoționale se produc în timpul pubertății la băieți?

Creierul copilului trece prin schimbări în această perioadă, care îi afectează emoțiile și comportamentele.

Dezvoltarea creierului în perioada pubertății influențează comportamentul și abilitățile sociale ale copilului. Acesta își va îmbunătăți abilitățile de planificare, rezolvare a problemelor și luare a deciziilor.

Băieții pot experimenta schimbări de dispoziție frecvente în timpul pubertății, influențate de fluctuațiile hormonale, de schimbările fizice și de presiunea socială. Pubertatea poate fi mai dificilă sau mai confuză pentru copiii care își pun la îndoială identitatea de gen.

Tot din cauza schimbărilor hormonale, adolescenții pot manifesta un comportament capricios și pot avea izbucniri emoționale.

Acesta este și momentul în care băieții încep să exploreze și să își formeze propria identitate. Ei pot începe să își definească propriile valori și interese.

O altă schimbare care se poate observa în perioada pubertății este legată de somn. Tiparele de odihnă se schimbă, iar mulți copii aleg să se culce mai târziu în noapte și să doarmă mai mult în timpul zilei.

În cazul în care apar probleme emoționale serioase, precum anxietatea, depresia sau schimbări extreme de dispoziție, este important ca băieții să fie consultați de un specialist. Izolarea, ignorarea activităților pe care altă dată le făceau cu plăcere și scăderea performanțelor școlare pot fi un semn al unei tulburări de dispoziție sau al unor probleme psihice.

În volumul „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, apărut la editura ZYX Books, Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett explică cele mai recente schimbări survenite în vârsta la care debutează pubertatea și toate consecințele care derivă dintr-un debut timpuriu (pubertatea începe, în prezent, cu cel puțin doi ani mai devreme decât la generația părinților), oferind, în același timp, explicații legate de cum ar trebui să discute părinții cu adolescenții despre diferite teme.

„Chiar dacă ascultatul e rege, vorbitul este, de asemenea, deosebit de important. Având în vedere cantitatea copleșitoare de informație pe care copiii trebuie să o asimileze de-a lungul acestui deceniu de maturizare, adulții care îi iubesc sunt adesea sursele lor cele mai bune. Dar esența mesajului e la fel de importantă ca felul în care acesta este transmis. Scopul este de a oferi copiilor ceea ce au nevoie, fără să-i facem să iasă din cameră. Pentru liniștea voastră, se va întâmpla și asta. De nenumărate ori.“

Care sunt principalele îngrijorări în timpul pubertății la băieți?

Problemele legate de pubertate implică, de obicei, hormonii. Din acest motiv, unii băieți încep să observe schimbări foarte devreme, ceea ce se numește pubertate precoce. Alții pot să nu observe schimbări decât mai târziu, ceea ce poartă numele de pubertate întârziată.
Pubertatea precoce se referă la dezvoltarea sexuală și fizică, înainte de vârsta considerată normală pentru această perioadă de tranziție. În mod tradițional, pubertatea la băieți începe în jurul vârstei de 9 ani, dar pubertatea precoce se poate declanșa cu câțiva ani înainte de această perioadă.

Motivele pentru instalarea pubertății precoce sunt diverse:

  • o activare prematură a glandei pituitare (hipofize), care eliberează hormonii de stimulare a glandelor sexuale;
  • o creștere prematură a glandelor sexuale în sine, în general în urma unor boli sau afecțiuni.
  • o tumoare pe glanda suprarenală sau în altă parte.

Pubertatea întârziată se referă la dezvoltarea sexuală și fizică, după vârsta considerată normală, respectiv după 14 ani. Această problemă poate fi cauzată de mai mulți factori:

  • genetica – dacă unul sau ambii părinți au trecut printr-o pubertate întârziată, este posibil ca și copilul lor să aibă aceeași experiență;
  • dezechilibrele hormonale;
  • unele probleme medicale – afecțiuni ale glandei hipofize sau afecțiuni cronice pot interfera cu dezvoltarea sexuală a băieților;
  • alimentație dezechilibrată – deficitul nutrițional poate afecta producția de hormoni esențiali pentru pubertate;
  • greutatea în plus – există unele dovezi conform cărora băieții supraponderali sau obezi pot începe pubertatea la o vârstă mai înaintată.

Pubertatea întârziată poate avea un impact asupra sănătății băieților și a stării lor emoționale. Pentru că unii dintre ei pot atinge cu întârziere înălțimea medie pentru vârsta lor sau pot dezvolta caracteristici sexuale secundare, precum creșterea sânilor, pot avea probleme cu imaginea corporală. Întârzierea pubertății poate cauza dificultăți în relațiile sociale, deoarece băieții se pot simți diferiți față de prietenii ori colegii lor.

Până la ce vârstă cresc băieții? Majoritatea băieților cresc în înălțime până la vârsta de 16 ani. Unii dintre ei se mai pot înălța un centimetru sau doi în ultimii ani ai adolescenței. În schimb, mușchii vor continua să crească până la vârsta adultă.

Genele de la ambii părinți joacă un rol important în determinarea înălțimii și a creșterii băieților. Alți factori, cum ar fi dieta, nivelul de activitate și alimentația mamei în timpul sarcinii, afectează, de asemenea, înălțimea.

Fiecare copil crește în ritmul propriu, iar pubertatea începe și se termină în momente diferite pentru fiecare. Pubertatea poate dura între 2 și 5 ani, așa că nu este întotdeauna ușor de prezis când se va termina.

Pubertatea îi poate provoca anxietate în legătură cu schimbările corporale sau îl poate face să se simtă stânjenit.

Ce pot face părinții pentru băieții care sunt la vârsta pubertății?

Pe măsură ce un băiat ajunge la pubertate, el va experimenta o serie de schimbări semnificative ale corpului său, într-o perioadă relativ mică de timp. Pubertatea îi poate provoca anxietate în legătură cu schimbările corporale sau îl poate face să se simtă stânjenit. Părinții joacă un rol vital în sprijinirea și îndrumarea băieților prin această perioadă de tranziție. Iată prin ce modalități pot contribui adulții la bunăstarea copilului în timpul pubertății:

  • Să creeze un mediu sănătos, în care băieții se simt confortabili să împărtășească sentimentele, întrebările și preocupările lor. Ascultarea activă și înțelegerea din partea părinților pot ajuta la consolidarea relației și la reducerea anxietății băieților.
  • Să comunice deschis, să vorbească cu ei despre tipurile de schimbări prin care va trece corpul lor și să le explice că acesta este un proces normal prin care trece toată lumea.
  • Să le ofere o educația sexuală adecvată, prin informații corecte și accesibile despre dezvoltare sexuală, relații sănătoase și protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală și sarcinilor nedorite, astfel încât băieții să capete o mai bună înțelegere a corpului lor și a responsabilităților sexuale.
  • Să le ofere intimitate. În timpul pubertății, băieții pot avea nevoie de mai multă intimitate și spațiu personal, iar când părinții le respectă acest drept ei se pot dezvolta în mod autonom și își pot forma propriile limite.
  • Să-i învețe să aibă grijă de ei înșiși, având în vedere că în această perioadă se pot confrunta cu transpirație și mirosuri corporale, un exces de sebum care le poate provoca acnee și multe alte schimbări care pot fi solicitante pentru ei.
  • Să le ofere sprijin emoțional în momentele de tristețe sau anxietate. Băieții pot experimenta schimbări de dispoziție și stres în timpul pubertății și este esențial ca părinții să îi învețe cum să-și gestioneze emoțiile și să le ofere sprijin în dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor.

Pubertatea la băieți vine cu schimbări emoționale și stres, pe măsură ce aceștia se acomodează cu schimbarea corpului lor. Schimbările fiziologice și cele psihosociale și emoționale care apar pot reprezenta provocări greu de gestionat, iar părinții îi pot ajuta să depășească cu brio dificultățile care pot apărea în această perioadă de tranziție.

Sursă foto: Pexels

Resurse:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22192-puberty

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/puberty-adolescent-male

https://www.verywellfamily.com/stages-of-puberty-in-boys-the-changing-male-body-3200880

https://www.healthdirect.gov.au/puberty-for-boys

https://kidshealth.org/en/kids/boys-puberty.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320676

https://www.healthline.com/health/when-do-boys-stop-growing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *