Ce inseamna pubertate

Preadolescența reprezintă o perioadă în care au loc schimbări semnificative de personalitate. Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani manifestă comportamente neobișnuite. Într-un moment pot fi fericiți, în următorul, plâng. Într-o clipă sunt afectuoși și iubitori, în următoarea, sunt deranjați de prezența părinților. Se simt invincibili, apoi se simt invizibili.

Cuprins:

Preadolescența și dezvoltarea socio-emoțională

Denumiți deseori ani „intermediari“, anii preadolescenței marchează o perioadă de dezvoltare în viața unui copil. În această fază de tranziție, copiii experimentează schimbări profunde, atât fizice și emoționale, cât și sociale. Dezvoltarea socială, în special, joacă un rol crucial în modelarea relațiilor viitoare, a stimei de sine și a bunăstării generale.

Dezvoltarea socio-emoțională se referă la capacitatea copiilor de a experimenta, gestiona și exprima sentimentele lor, de a construi relații și de a explora în mod activ mediul înconjurător. Exprimarea emoțiilor în mod corespunzător și dezvoltarea empatiei fac parte din călătorie.

Copiii au multe repere fizice și mintale, mai ales în primii ani de viață. De asemenea, abilitățile socio-emoționale se dezvoltă pe parcursul copilăriei și adolescenței, tot cu ajutorul unor repere. De cele mai multe ori, aceste repere sunt părinții.

Deoarece copiii nu încetează niciodată să învețe, dezvoltarea socio-emoțională nu stagnează. Se dezvoltă pe măsură ce ei trec prin școală, permițându-le să relaționeze cu ceilalți și să facă față provocărilor.

Copiii încep să acorde o importanță mai mare prieteniilor și relațiilor interumane.

Schimbări care au loc în perioada preadolescenței

În această perioadă, copiii încep să acorde o importanță mai mare prieteniilor și relațiilor interumane. Ei devin mai selectivi în privința persoanelor pe care le acceptă în jurul lor și încep să formeze conexiuni mai profunde și mai semnificative în afara cercului familial. Preadolescența vine atât cu schimbări fizice, dar și emoționale.

Dezvoltarea și înțelegerea propriei persoane

Descoperirea de sine este o parte semnificativă a dezvoltării sociale. În această perioadă, copiii își explorează identitatea, încearcă să-și dea seama cine sunt, ce interese au, ce își doresc și în ce grupuri se încadrează. Preadolescența poate fi, adesea, marcată de momente de îndoială și nesiguranță.

Stima de sine a preadolescenților este, uneori, afectată de felul în care ei cred că arată. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, conștientizează aspectul său fizic și poate începe să-și compare corpul cu cel al prietenilor sau al persoanelor celebre din mediul online (influenceri).

Dezvoltarea abilităților de rezolvare a conflictelor

Cu cât preadolescenții interacționează mai mult cu alte persoane, cu atât ei încep să dezvolte abilități de rezolvare a conflictelor. Învață cum să negocieze, cum și de ce să facă compromisuri, dar și cum să-și exprime ideile și să se afirme, într-un mod respectuos.

Dezvoltarea empatiei

Preadolescenții devin mai empatici și mai compătimitori față de ceilalți, pe măsură ce înțeleg mai bine diferite emoții.

Copilul crește și, de regulă, devine mai bun în a citi și a înțelege emoțiile altor oameni. Dar, în timp ce își dezvoltă aceste abilități, poate citi greșit expresiile faciale sau limbajul nonverbal. Drept urmare, ar putea avea nevoie de ajutor din partea părinților, pentru a înțelege ce simt alții și cum să identifice corect sentimentele celor din jur.

Nevoia de independență

Preadolescenții se străduiesc să obțină mai multă independență, căutând oportunități de a lua decizii pe cont propriu. Încurajarea responsabilităților adecvate vârstei îi poate ajuta să dezvolte un sentiment de competență și încredere în sine.

Însă, în această perioadă, ar putea trece printr-o etapă în care par să acționeze fără să se gândească mult timp. Abilitățile de a lua decizii sunt încă în curs de dezvoltare și, astfel, copiii încă învață că acțiunile au consecințe și, uneori, prezintă riscuri.

Este posibil ca, în anii preadolescenței, copilul să caute experiențe noi, inclusiv riscante. Acest lucru este normal, deoarece copilul își explorează propriile limite și abilități, precum și limitele care îi sunt impuse. De asemenea, copilul trebuie să se exprime ca persoană.

Schimbări de dispoziție

În perioada preadolescenței, copilul poate avea sentimente puternice și emoții intense, iar schimbările bruște de dispoziție pot fi frecvente. Aceste suișuri și coborâșuri emoționale se întâmplă, parțial, deoarece creierul copilului încă învață cum să controleze și să exprime emoțiile într-un mod corect.
„Rezultate ale studiilor din 2021 arată că 40% dintre liceeni au declarat că se simt în mod constant triști sau lipsiți de speranță; incidența e mai crescută în rândul femeilor (60%) și al tinerilor LBGTQ+ (70%)“, se arată în volumul Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile, de Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett.

Ajutorul părinților în dezvoltarea socială a copiilor

Schimbările sociale și emoționale fac parte din călătoria copilului către maturitate. Părinții joacă un rol important în a-l ajuta să-și dezvolte emoțiile și abilitățile sociale. Relațiile puternice cu familia și prietenii sunt vitale pentru dezvoltarea socio-emoțională a copilului.

Așadar, părinții sunt o resursă primară pentru copii, iar specialiștii sunt de părere că există numeroase modalități de a-i ajuta.

Prioritizarea timpului petrecut în familie

Chiar și pe măsură ce copiii cresc, ei pot beneficia de pe urma timpului petrecut în familie. Tradițiile și rutinele pot sprijini sănătatea emoțională a copilului. Cu toate că preadolescenții ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a fi cu prietenii sau pentru a sta singuri, ei au nevoie și de timp cu părinții. De aceea, cei din urmă ar trebui să găsească cele mai bune idei pentru a petrece momente împreună. Concertele, drumețiile, gătitul sau proiectele științifice pot fi activități care să le facă plăcere copiilor și, astfel, o bună modalitate de a petrece timp de calitate împreună cu părinții.

Încurajarea intereselor copilului

Interesele copiilor pot fi diverse și ele se pot schimba periodic, în această etapă a vieții lor. Este bine ca părinții să se adapteze nevoilor copiilor și să-și manifeste interesul față de preocupările acestora. Acest lucru poate duce la o legătură sănătoasă între părinți și copii.

Comunicarea deschisă

O modalitate prin care părinții pot contribui la dezvoltarea socială a copiilor este prin încurajarea comunicării. Crearea unui mediu sigur, în care preadolescentul se simte confortabil să discute despre sentimentele, experiențele și preocupările sale, ajută în acest proces. De asemenea, părinții care sunt ascultători activi și validează emoțiile copiilor sprijină dezvoltarea lor armonioasă.

Relațiile sănătoase

Copiii se comportă, de cele mai multe ori, așa cum au văzut la adulții din jurul lor. Drept urmare, ceea ce observă că fac părinții vor face și ei. În acest context, rolul părinților este să le arate copiilor ce înseamnă o relație sănătoasă între două sau mai multe persoane, să se implice în activități de grup care se mulează pe interesele lor și să-și facă prieteni care le împărtășesc pasiunile și valorile.

Pe scurt, părinții ar trebui să fie un model pentru copil. El învață multe observând interacțiunile părinților cu ceilalți. De aceea, comunicarea respectuoasă și empatică între părinți și persoanele apropiate este de ajutor.

Descoperirea de sine

Preadolescenții ar trebui încurajați să-și exploreze interesele, hobbyurile și talentele. Astfel, își dezvoltă stima de sine și au parte de oportunități de interacțiune socială cu colegii care au aceleași interese.

Preadolescența este o perioadă în care au loc numeroase schimbări sociale, emoționale și relaționale. În această perioadă, copiii își formează propria identitate, caută să-și câștige independența și își testează abilitățile. Relațiile pozitive dintre părinți și preadolescenți sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a celor din urmă.

Surse foto: Unsplash, Pexels

Resurse:

https://raisingchildren.net.au/pre-teens/development/social-emotional-development/social-emotional-changes-9-15-years

https://www.usnews.com/education/k12/articles/what-parents-need-to-know-about-social-emotional-development

https://www.scholastic.com/parents/family-life/social-emotional-learning/development-milestones/social-development-11-13-year-olds.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *