Pubertatea la fete

Pubertatea este perioada în care copilul trece prin schimbări care îl vor transforma într-un adult. Pubertatea este, așadar, un proces de maturizare fizică, sexuală și emoțională.

În timpul pubertății, copilul va trece prin cele cinci etape, la sfârșitul cărora va fi ajuns la maturitate sexuală.

În medie, pubertatea la fete începe cu doi ani mai devreme decât la băieți, respectiv între 8 și 13 ani, și este asociată cu schimbări emoționale și hormonale, precum și cu schimbări fizice, cum ar fi dezvoltarea sânilor și a părului pubian, modificări ale vocii, o creștere a înălțimii și începerea menstruației.

Cuprins:

În medie, pubertatea la fete începe cu doi ani mai devreme decât la băieți, respectiv între 8 și 13 ani.

Ce este pubertatea?

Pubertatea este momentul în care corpul începe să se dezvolte și să se schimbe, să se pregătească pentru vârsta adultă. Este perioada din viața copilului în care trece prin schimbări fizice, pentru a ajunge la maturitate sexuală, să fie apt să se reproducă.

Etapele pubertății urmează un traseu bine definit, cu o progresie a schimbărilor fizice. Este posibil ca schimbările emoționale ale pubertății să nu progreseze în același ritm cu schimbările fizice. Însă, atât schimbările fizice, cât și cele emoționale încep și se termină la vârste diferite pentru fiecare copil în parte.

Pentru fete, o bună înțelegere a ceea ce se întâmplă cu corpul lor poate face ca tranziția de la o fetiță la o femeie să fie una pozitivă.

Sunt mulți factori care pot avea un impact asupra modului în care fetele își înțeleg corpul și emoțiile în schimbare: de la mediul școlar și cel familial până la influențele din social media și discuțiile cu prietenii ori colegii.

Rolul părinților în această perioadă este unul extrem de important, deoarece, cu ajutorul lor, fetele pot separa realitatea de ficțiune. O conversație sinceră despre schimbările care se petrec în această perioadă, despre modificările fizice și emoționale pe care le observă la corpul și mintea lor ajută la crearea unei imagini cât mai corecte a pubertății.

Care sunt etapele pubertății?

Există cinci stadii ale pubertății pentru fete:

  1. Prepubertatea – în acest stadiu, fetele nu experimentează nicio schimbare vizibilă;
  2. Stadiul II – apar schimbările fizice (sânii încep să crească areolele se măresc, apare părul pubian, încep să crească în înălțime);
  3. Stadiul III – schimbările fizice continuă într-un mod mai alert (sânii continuă să crească, apare părul axilar, are loc un puseu de creștere în înălțime, producția de sebum crește, pielea devine mai grasă și apare acneea);
  4. Stadiul IV – e perioada în care schimbările fizice devin foarte vizibile și apare prima menstruație;
  5. Stadiul V – faza finală a pubertății, când dezvoltarea se încheie, iar fetele ajung la vârsta fizică adultă.
Pubertatea la fete este o perioadă de tranziție importantă, marcată de schimbări fizice semnificative.

Ce schimbări fizice se produc în timpul pubertății la fete?

Pubertatea la fete este o perioadă de tranziție importantă, marcată de schimbări fizice semnificative. Pentru majoritatea fetelor, prima schimbare care se observă este dezvoltarea sânilor. De asemenea, forma corpului se schimbă, deoarece șoldurile se lățesc. Fetele au prima menstruație și observă și schimbări la nivelul părului de pe corp.

Dezvoltarea sânilor la fete

Cel mai timpuriu semn al pubertății la majoritatea fetelor este dezvoltarea mugurilor mamari, mici umflături, ferme, de mărimea unei monede, sub mamelon. Nu este neobișnuit ca dezvoltarea unui sân să aibă loc înaintea celuilalt. De asemenea, este firesc ca mugurii mamari să fie sensibili sau dureroși. Creșterea inegală a sânilor și durerile sunt aspecte normale în procesul de dezvoltare.

Pot trece în jur de doi ani până ca sânii să se dezvolte complet.

Creșterea sânilor la fete poate fi un proces stresant, mai ales pentru cele care obișnuiesc să se compare cu prietenele sau cu persoanele publice (celebrități, influenceri). Este normal ca sânii să crească în ritmuri diferite și vor continua să se dezvolte până în jurul vârstei de 17 ani.

Mărimea și forma sânilor sunt, adesea, moștenite din familie, astfel încât sânii mamei pot fi un bun indicator al modului în care ar putea arăta ai fetei.

Apariția părului pubian și axilar

Ca urmare a fluctuațiilor hormonale, au loc schimbări la nivelul părului corporal. La unele fete, părul pubian poate fi primul semn al pubertății, chiar înainte de începerea „înmuguririi“ sânilor.

Pe labii va apărea părul închis la culoare și aspru. Mai târziu, va crește mai mult păr în zona pubiană.

Tot în perioada pubertății, apare și părul axilar (de la subrat), dar și pe brațe, pe picioare și abodomen. Aceasta este și perioada în care multe fete încep să manifeste interes pentru depilare.

Apariția unor schimbări la nivel cutanat

În timpul pubertății, schimbările hormonale sunt frecvente. Acneea este una dintre afecțiunile pielii care apare ca urmare a unor fluctuații hormonale. Glandele produc mai mult sebum, care este uleiul natural al pielii, motiv pentru care pot apărea coșuri.

Apariția menarhei – primul ciclu menstrual

Majoritatea fetelor încep primul ciclu menstrual la vârsta de 12 sau 13 ani, însă menarha poate apărea și mai devreme, dar și mai târziu. De regulă, prima menstruație apare după doi-trei ani de la dezvoltarea mugurilor mamari.

Sângerarea vaginală poate dura între două și șapte zile. În medie, o menstruație apare la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, este diferită pentru fiecare persoană. Ciclurile menstruale pot lipsi în primii ani, pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările fiziologice rapide. De asemenea, ciclurile menstruale pot fi scurte, de 21 de zile, sau lungi, de 35 de zile.

În plus față de sângerarea vaginală (care poate fi redusă sau abundentă), fetele pot experimenta senzația de greață, crampe, balonare, diaree, dureri de spate, dureri de sâni și oboseală.

Dezvoltarea fizică

Forma corpului începe să se schimbe pe măsură ce șoldurile se lățesc, se observă o creștere în greutate și în înălțime.

Cele mai multe fete au o perioadă de creștere intensă cu aproximativ doi ani înainte de începerea menstruației. După prima menstruație, mai cresc încă aproximativ 1-2 centimetri, înainte de a se opri din dezvoltare.

Cea mai rapidă creștere în înălțime apare, de obicei, între momentul în care încep să se dezvolte mugurii mamari și aproximativ șase luni înainte de a le veni menstruația.

Pe lângă aceste schimbări, în perioada pubertății, fetele pot începe să transpire mai mult, datorită acțiunii mai intense a glandelor, și să producă mirosuri corporale în timpul activității fizice. Pielea produce mai mult ulei și transpirație în această perioadă.

Ce schimbări emoționale se produc în timpul pubertății la fete?

Toate fetele trec prin schimbări emoționale în timpul pubertății. Unele sunt afectate mai mult decât altele.

Presiunile sociale și școlare, precum și starea de spirit într-o continuă schimbare pot cauza izbucniri emoționale și conflicte cu părinții.

Schimbările emoționale din timpul pubertății pot reprezenta o provocare atât pentru fete, cât și pentru părinții lor. Rolul părinților în această perioadă este să le sprijine, să le asculte problemele sau nemulțumirile și să le ofere sfaturi, fără să le judece sau să le atace.

Unele fete vor simți un amalgam de emoții, mai ales la începutul pubertății, și pot trece de la o stare la alta. Cele mai comune sentimente pe care le manifestă fetele în această perioadă sunt iritabilitatea și tristețea.

De asemenea, fetele pot avea probleme de încredere în forțele proprii și stima de sine le-ar putea fi afectată. Emoțiile încep să se stabilizeze pe la sfârșitul pubertății.

Toate schimbări hormonale din această perioadă pot cauza anxietate, iritabilitate, insomnie și tristețe. De asemenea, fetele pot începe să acorde o atenție sporită felului în care arată și cum se îmbracă, să fie foarte preocupate de ceea ce cred colegii sau prietenii despre ele, să devină morocănoase, să-și dorească mai multă intimitate, să se concentreze mai mult pe prieteni decât pe familie și să manifeste mai puțină afecțiune față de părinți.

Aceasta este, de asemenea, perioada în care fetele simt mai multă presiune din partea colegilor, prietenilor, profesorilor și chiar familiei. De aceea, este un bun moment pentru părinți să discute cu fetele despre alegerile în fața cărora vor fi puse în această perioadă, respectiv cele care privesc consumul de alcool, fumatul, drogurile și sexul.

Totodată, pe măsură ce se maturizează, este posibil să-și dorească o mai mare independență, să fie interesate să petreacă mai mult timp în grupuri mixte și chiar să-și dorească o relație romantică.

Pe scurt, schimbările emoționale care se produc în timpul pubertății la fete sunt:

  • niveluri scăzute ale stimei de sine – presiunea socială și schimbările fizice pot contribui la o neîncredere în propria persoană;
  • schimbări ale dispoziției – fluctuațiile hormonale pot influența dispoziția, fetele devenind mai sensibile sau mai triste în această perioadă;
  • implicarea în relații sociale – fetele tind să dezvolte relații sociale mai complexe și încep să își definească preferințele în relațiile cu prietenii și familia;
  • explorarea unor interese noi și căutarea identității – pubertatea este perioada în care fetele încep să își formeze identitatea și să-și descopere pasiunilor și interesele personale.

În cazul în care apar semne de anxietate, depresie, tulburări de alimentație sau alte probleme de sănătate mintală, este indicat ca părinții să discute cu ele și să încerce împreună să găsească o rezolvare. Uneori, e nevoie de ajutor specializat, de consiliere sau de un tratament, pentru ca adolescentele să reușească să-și gestioneze stările de spirit, pentru a face față stresului și pentru a-și descoperi punctele forte.

Pe măsură ce se maturizează, este posibil să-și dorească o mai mare independență, să fie interesate să petreacă mai mult timp în grupuri mixte și chiar să-și dorească o relație romantică.

Care sunt principalele îngrijorări în timpul pubertății la fete?

Nu toți copii vor trece prin pubertate în același timp. Unele fete încep să observe schimbări foarte devreme, ceea ce se numește pubertate precoce. Altele pot să nu observe schimbări decât mai târziu, ceea ce se numește pubertate întârziată.

Pubertatea precoce (timpurie) la fete:

  • Apar primele semne înainte de a împlini opt ani;
  • Schimbările corporale se întâmplă într-un ritm alert;
  • Unele schimbări au loc înaintea altora (de pildă, apare menstruația înaintea dezvoltării sânilor);
  • Există o neconcordanță între creșterea părului pubian și dezvoltarea sânilor (de exemplu, nu a apărut părul pubian, dar sânii sunt în plină dezvoltare sau invers);

Pubertatea întârziată la fete:

  • nu au apărut semne de pubertate până la vârsta de 13 ani;
  • nu a apărut menstruația în decurs de cinci ani de la momentul dezvoltării sânilor;
  • nu a apărut menstruația până la vârsta de 16 ani.

Copiii trec prin pubertate în mod diferit, dar e recomandat un consult medical în cazul în care apar schimbările prezentate anterior, dar și dacă fetele se confruntă cu următoarele probleme:

  • menstruații neregulate după primul an;
  • dureri și crampe mai mult decât moderate;
  • acnee inflamatorie care se agravează;
  • depresie sau gânduri suicidale.

Până la ce vârstă cresc fetele? În general, fetele ating înălțimea maximă și se dezvoltă complet până la sfârșitul pubertății. Unele dintre ele trec prin această perioadă fără probleme medicale sau emoționale grave.

Un fapt interesant despre pubertate îl descoperim în volumul „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, de Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett.

„Creierul nu termină procesul de maturizare până la perioada de început a vârstei adulte, lăsând o prăpastie uriașă între maturizarea corpului (începe pe la 8-9 ani) și luarea de decizii înțelepte (atinsă pe deplin între 25 și 30 de ani)“, spun autoarele cărții apărute la editura ZYX Books.

Ce pot face părinții pentru fetele care sunt la vârsta pubertății?

În această perioadă, fetele se pot îndepărta de părinți, pentru că-și doresc să fie independente, să nu fie controlate și judecate. Însă, există câteva moduri prin care părinții le pot ghida și ajuta să treacă mai ușor prin această perioadă tumultoasă:

  • Să comunice deschis, să le încurajeze să-și exprime sentimentele și îngrijorările.
  • Să le ofere informații corecte și adecvate cu privire la dezvoltarea fizică, sexuală și emoțională și să se asigure că fetele înțeleg cu adevărat schimbările care au loc.
  • Să le respecte intimitatea și să le ofere un mediu în care se simt în siguranță.
  • Să le ofere sprijin emoțional și să fie alături de ele când sunt stresate sau triste, ajutându-le să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor.
  • Să le ofere autonomie, încurajându-le să își asume responsabilități și să ia decizii.
  • Să le ofere consiliere și sprijin extern (atunci când e nevoie), dacă se confruntă cu dificultăți emoționale sau comportamentale grave.

Pubertatea poate fi o perioadă foarte interesantă, dar este în același timp provocatoare, atât pentru copilul care se află în plin proces de maturizare, cât și pentru părinți. Pe lângă schimbările fizice, fetele pot experimenta și multe schimbări emoționale, care le pot afecta comportamentul. Sprijinul și iubirea părinților sunt esențiale în această perioadă de tranziție, când își pot crea o imagine pozitivă de sine și dezvolta abilități importante pentru viitor.

Sursă foto: Pexels

Resurse:

https://www.healthdirect.gov.au/puberty-for-girls

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22192-puberty

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/puberty/Pages/Physical-Development-Girls-What-to-Expect.aspx

https://familydoctor.org/girls-and-puberty/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534827/

https://kidshealth.org/en/parents/understanding-puberty.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *