Parentingul este o călătorie dinamică, cu multe provocări, dar și cu momente de bucurie profundă. Toți ne dorim să creștem copii fericiți, să le oferim toată atenția și iubirea de care au nevoie și să-i ajutăm să devină adulți împliniți. Dar cât de conștienți suntem de faptul că orice vorbă și orice gest din partea noastră le influențează traiectoria în viață și felul în care percep și transmit emoțiile?
Părinții sunt primele modele pe care le au copiii. De la ei învață primele cuvinte, cum să mănânce, cum să se joace și cum să fie fericiți. Conștient sau nu, părinții își îndrumă constant copiii în privința gestionării emoțiilor. Una dintre cele mai importante lecții pe care trebuie să le învețe un copil este să-și gestioneze propriile emoții și să le înțeleagă pe ale celorlalți. Felul în care părinții reacționează în fața sentimentelor copilului îi va modela acestuia relația cu emoțiile pentru tot restul vieții.
Pentru a-i învăța pe copii să-și gestioneze emoțiile, primul care trebuie să aibă un control asupra reacțiilor este părintele. Nu de puține ori, părinții sunt primii care trebuie să învețe să-și regleze emoțiile pentru a putea, la rândul lor, să-i ajute pe cei mici să facă același lucru.
„Părinți liniștiți, copii fericiți: Caiet de lucru cu tine“, de Laura Markham, îi învață pe părinți cum să își regleze propriile emoții și să crească copii care să se poarte frumos și să fie fericiți.
Caietul de activități este o extensie practică și interactivă a cărții „Părinți liniștiți, copii fericiți“, ambele apărute la editura ZYX Books. Laura Markham este psiholog clinician, format la Columbia University, și mamă a doi copii. Cărțile ei au ajutat milioane de părinți să-și înțeleagă mai bine copiii și propriile emoții, ca să devină mai empatici și mai conectați cu cei mici.
Iată trei motive, extrase din volumul „Părinți liniștiți, copii fericiți: Caiet de lucru cu tine“, de Laura Markham, pentru care țipetele și comportamentul agresiv al părinților pot avea un impact negativ asupra felului în care copiii percep și transmit emoțiile.
Copiii care își pot regla emoțiile au rezultate mai bune la școală
Un părinte care își crește copilul cu blândețe își reglează emoțiile și nu le revarsă asupra copilului, își asumă responsabilitatea pentru propriile emoții, ca să nu îi facă rău copilului. Acest lucru înseamnă că le observă, le acceptă, își dă voie să simtă furie și toate celelalte emoții negative, dar nu reacționează în baza acestora.
Mindfulness sau arta de a fi prezent și pe deplin implicat într-o situație le oferă părinților un ajutor în gestionarea provocărilor legate de creșterea copiilor. Prin cultivarea conștientizării gândurilor, emoțiilor și reacțiilor, mindfulness permite părinților să răspundă cu claritate, compasiune și răbdare, în loc să reacționeze impulsiv, din cauza stresului sau a frustrării.
Rezultatul: copiii își pot concentra atenția asupra lucrurilor care îi pasionează, fără să simtă frustrări sau să fie intimidați, sunt mai motivați să se implice în activități, au mai puține probleme comportamentale și sunt mai stabili din punct de vedere emoțional.
Toate acestea îi ajută să aibă rezultate mai bune la școală.
Copiii care își pot regla emoțiile sunt mai empatici
Părinții liniștiți nu sunt întotdeauna fericiți. La fel ca toată lumea, ei jonglează cu responsabilitățile familiale și profesionale, se confruntă cu diverse probleme și situații care îi pot destabiliza. Însă, indiferent de situația în care sunt puși, ei încearcă să-și regleze propriile emoții, astfel încât să nu-și descarce nemulțumirile asupra copilului.
Așadar, își asumă responsabilitatea pentru grija de sine, așa încât copilul să primească generozitate emoțională și dragoste necondiționată. Le recunosc și le validează emoțiile copiilor și îi ajută să dobândească o înțelegere mai profundă a sentimentelor – ale lor și ale celorlalți -, îi învăță ce înseamnă empatia.
Empatia este cea care le permite copiilor să recunoască și să înțeleagă sentimentele celorlalți. Atunci când părinții răspund la emoțiile copiilor lor cu compasiune și empatie, îi învață lecții valoroase despre cum să recunoască emoțiile și cum să le valideze pe ale celorlalți.
Copiii care își pot regla emoțiile sunt mai deschiși spre comunicare
Parentingul cu blândețe încurajează comunicarea deschisă între părinte și copil. Abordând disciplina cu empatie și înțelegere, părinții demonstrează că dragostea lor este necondiționată, chiar și în momentele de conflict. Acest sentiment de siguranță întărește legătura dintre părinți și copii, creând un spațiu sigur în care cei mici se simt confortabil să-și exprime gândurile și emoțiile, fără teama de judecată sau de mustrare.
Copiii se dezvoltă bine atunci când se simt conectați. Ei au încredere că vor fi înțeleși, iubiți și protejați, scrie Laura Markham în volumul „Părinți liniștiți, copii fericiți: Caiet de lucru cu tine“. Când copiii se simt deconectați de părinți, ei nu se simt în siguranță. Asta înseamnă că nu-și pot regla emoțiile.
Dacă nu se simt în siguranță pot face ceva care cred ei că îi va ajuta să se simtă mai bine. Uneori, acest lucru înseamnă că se vor apropia de părinți pentru a oferi sau a primi o îmbrățișare. Însă, nu întotdeauna comportamentele lor sunt pozitive. Ei își pot necăji frații, pentru că se simt furioși, plâng sau vor să stea mai mult în fața ecranelor. Prin toate gesturile pe care le fac, ei caută, de fapt, atenția părinților, iar, dacă atitudinea este una negativă (părinții țipă, îi ignoră, îi pedepsesc), copiii se vor simți și mai deconectați și vor refuza să mai comunice cu părinții.
Caietul de lucru propus de Laura Markham vine în sprijinul părinților, cu o serie de exerciții practice, interactive, care îndeamnă la reflecție, meditație și răspuns. Cu cât părinții lucrează mai mult cu ei înșiși, învață să-și controleze emoțiile, prin tehnici simple, evită țipetele și promovează comunicarea deschisă, cu atât relația cu copiii lor se va îmbunătăți și vor reuși să-i ajute să-și dezvolte inteligența emoțională.
Comunicarea este esențială în relația părinți-copii, pentru că astfel pot trece mai ușor peste situațiile mai puțin plăcute. Chiar dacă părinții nu reușesc mereu să-și regleze emoțiile și să răspundă într-o manieră blândă, este important să conștientizeze greșelile pe care le fac și să încerce să le evite pe viitor. Parentingul înseamnă și greșeli, iar discuțiile despre momentele tensionate pot întări relația dintre părinți și copii și îi învață pe cei mici cum să gestioneze, la rândul lor, situațiile în care reacționează impulsiv, fără să-și controleze emoțiile.
Reglarea emoțiilor părinților și transmiterea unor comportamente sănătoase copiilor, conexiunea dintre părinți și copii pentru dezvoltarea încrederii celor mici și disciplina prin învățare, și nu prin control sunt temele principale pe care le propune Laura Markham în „Părinți liniștiți, copii fericiți: Caiet de lucru cu tine“, care poate fi comandat de la editura ZYX Books.
Sursă foto: Pexels