Deseori, să vorbești despre sentimentele tale cu prietenii sau familia poate fi foarte dificil. Ce vor crede ceilalți? Se vor supăra? Oare se vor schimba relațiile? Astfel de griji împiedică, de multe ori, comunicarea. Și grijile nu și le fac doar adulți, ci și despre copiii.
Unora dintre copii le poate fi greu să vorbească cu părinții lor despre cum se simt, despre ce îi apasă, despre ce probleme au. Pe scurt, despre sănătate mintală. Dificultățile în comunicare și în exprimarea sentimentelor pot apărea din cauza stigmatizării și a diferențelor între generații.
De aceea, când vine vorba despre anxietate, depresie, probleme de comportament și tulburări mintale, părinții trebuie să facă primul pas în a vorbi cu copiii despre dificultățile pe care le întâmpină. Și, pentru a face acest lucru, este necesar să acorde o atenție sporită schimbărilor fizice, emoționale și comportamentale ale copiilor, să identifice problema și să găsească metoda de comunicare potrivită pentru a discuta despre sănătate mintală.
Cuprins:
- Înțelegerea tulburărilor mintale
- Alegerea momentului potrivit și adaptarea la vârsta copilului
- Ascultarea activă și evitarea judecăților
- Deschidere spre ascultare și comunicarea continuă
- Răspunsuri sincere la întrebările copiilor

Înțelegerea tulburărilor mintale
Înainte de a avea o conversație cu copilul despre sănătatea mintală, este important ca părinții să dobândească o înțelegere profundă a bolilor psihice. Pentru ca discuția cu copilul să fie una productivă și de ajutor pentru el, este important ca părinții să aibă noțiuni de bază despre problemă și să fie pregătiți să răspundă la întrebările pe care le-ar putea avea cel mic.
Depresia se numără printre cele mai frecvente tipuri de afecțiuni psihice și, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți copii și adolescenți suferă de această tulburare mintală.
Există mai multe tipuri de depresie, care are afectează felul în care o persoană simte, gândește și se comportă. Cea mai frecventă se numește, clinic, tulburare depresivă majoră. Cauzele exacte ale depresiei sunt necunoscute, dar factori precum genetica, evenimentele dificile din viață și chimia creierului pot fi declanșatori ai acestei afecțiuni.
Pentru a fi diagnosticat cu depresie, trebuie să fi avut simptome timp de două săptămâni sau mai mult.
În cazul în care un copil prezintă unul sau mai multe dintre următoarele simptome, poate avea nevoie de ajutorul unui specialist:
- se simte foarte trist sau ușor iritat, timp de mai mult de două săptămâni;
- încearcă să se rănească/să se sinucidă sau își face planuri în acest sens;
- experimentează sentimente de teamă copleșitoare fără motiv;
- stârnește conflicte și își dorește să le facă rău altora;
- are un comportament agresiv, scăpat de sub control, care îl poate răni pe el sau pe alții;
- nu mănâncă;
- are griji sau temeri intense, care stau în calea activităților zilnice;
- cauzează probleme la școală;
- consumă droguri sau alcool;
- are schimbări bruște de dispoziție;
- performanțele sale școlare sunt în scădere.
Când copilul manifestă astfel de simptome, este important ca părinții să discute cu el despre ce înseamnă boli psihice și atenția pe care e bine să o acorde sănătății mintale.
Filmele, cărțile, spectacolele de teatru și cercetările online sunt surse din care părinții pot afla mai multe despre tulburările psihice. Totodată, un terapeut îi poate ajuta să înțeleagă mai bine motivele pentru care copiii au astfel de sentimente și le poate oferi direcții pentru a discuta cu copilul lor despre suferințele acestuia.
Alegerea momentului potrivit și adaptarea la vârsta copilului
Pentru o discuție despre depresie sau boli psihice cu un copil, momentul este crucial. În cazul în care copilul este obosit, iritat sau agitat, e mai bine ca părinții să amâne discuția. Locul în care această conversație are loc este, de asemenea, important. În camera lui, în curte sau într-un loc în care el se simte bine și îi face plăcere să petreacă timpul va fi mai deschis să asculte și să participe la o discuție despre sănătate mintală. E bine ca în momentul discuției, să nu fie zgomot și să fie evitați factorii disturbatori, care pot întrerupe momentul. Părinții și copiii ar trebui să se poată concentra asupra discuției, fără a fi întrerupți.
A-i explica unui copil mic ce este depresia sau ce înseamnă sănătate mintală poate fi o sarcină dificilă, dar nu este imposibilă. Modul în care părinții abordează subiectul ar trebui să se bazeze pe stadiul de dezvoltare al copilului.
Pentru copiii mai mici, subiectul tulburărilor psihice poate fi unul nou. Este posibil ca ei să nu fi auzit niciodată de anxietate, depresie sau sănătate mintală până acum sau să fi înțeles greșit ceea ce înseamnă cu adevărat.
Un copil bine informat este un copil care va ști să recunoască emoțiile pe care le simte și să vorbească mai ușor despre ele. De aceea, discuțiile despre sănătatea mintală sunt recomandate, chiar dacă cel mic nu manifestă simptome asociate bolilor psihice.
Expunerea, de la o vârstă fragedă, la cărți, filme și emisiuni care vorbesc despre sănătatea mintală, despre cum să avem grijă de noi înșine sau despre cum să fim un prieten bun poate fi primul pas pentru a purta o discuție despre tulburări psihice. În acest fel, subiectul nu va niciodată prea străin sau înfricoșător pentru copil
A vorbi despre propria sănătate mintală cu copilul este o altă modalitate excelentă de a-l familiariza cu acest subiect. Înțelegerea faptului că toți avem momente de anxietate sau în care ne simțim foarte triști, precum și faptul că nu ar trebui să ne fie rușine de sentimentele noastre și să le ascundem este esențială pentru un copil.
Copiii mai mari și adolescenții au auzit, probabil, despre depresie înainte ca părinții să le vorbească despre asta și poate chiar cunosc pe cineva care suferă de tulburări psihice. Este posibil să fi făcut propriile cercetări despre simptomele depresiei și să se fi întrebat dacă și ei suferă de această afecțiune.
Cu toate acestea, pentru că au acces la numeroase informații, copiii și adolescenții pot fi dezinformați. De aceea, o discuție cu părinții poate fi clarificatoare, ajutându-i să înțeleagă mai bine ceea ce simt.
Este important de subliniat faptul că atât anxietatea și depresia, cât și celelalte tulburări psihice nu sunt din vina copilului. Oricine poate suferi de aceste probleme de sănătate. Uneori, ele sunt inevitabile, dar există lucruri pe care le putem face pentru a le preveni, precum și pentru a le gestiona și trata.

Ascultarea activă și evitarea judecăților
Sinceritatea este mereu importantă în relația părinți-copii. Sinceritatea și claritatea în comunicare îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine subiectul discutat și, în cazul celor care suferă de anumite tulburări mintale, să nu se simtă judecați.
Este recomandat ca părinții să folosească termeni simpli, adecvați vârstei copilului, pentru a explica ce este anxietatea sau depresia.
De asemenea, părinții trebuie să-i permită copilului să-și exprime sentimentele și întrebările. Ascultarea activă este esențială pentru a-i arăta că are parte de atenție și susținere din partea părinților.
Nu în ultimul rând, trebuie evitate criticile și stigmatizarea, când unui copil i se vorbește despre depresie și boli psihice.
Când părinții le vorbesc copiilor mici despre depresie, pot face o legătură cu propriile lor experiențe emoționale, cerându-le să își amintească un moment în care s-au simțit triști. Astfel, vor putea să înțeleagă mai bine acest sentiment.
În cele din urmă, copilul trebuie să înțeleagă că depresia și bolile mintale nu sunt ceva pentru care să se simtă vinovat sau jenat.
Deschidere spre ascultare și comunicarea continuă
Chiar dacă au avut loc discuții despre tulburările psihice între părinți și copii, este esențial ca cei din urmă să fie încurajați să pună întrebări despre sănătatea mintală ori de câte ori simt nevoia și să aibă certitudinea că vor primi primi tot ajutorul de care au nevoie.
Copiii trebuie să știe că există resurse și tratament, pentru a-i ajuta să facă față depresiei sau altor tulburări psihice.
Totodată, părinții ar fi bine să acorde o atenție sporită copiilor, în cazul în care aceștia au trecut prin situații dificile:
- pierderea unei persoane dragi;
- divorțul sau separarea părinților;
- orice tranziție majoră (schimbarea domiciliului, mutarea la o școală nouă sau într-o altă clasă);
- experiențe de viață traumatizante (un cutremur, o furtună, o ceartă/ bătaie);
- bullying.
📚 Citește mai multe despre schimbările care pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală a copiilor și a părinților în volumul „Familii fericite: ghidul sănătăţii mintale a copilului tău“, de dr. Beth Mosley, apărut la editura ZYX Books.
Răspunsuri sincere la întrebările copiilor
Când părinții vorbesc cu copiii despre depresie și sănătate mintală, este important să fie deschiși la orice întrebare pe care o au.
Copiii care suferă de o tulburare psihică sau ai căror părinți au probleme cu sănătatea mintală pot fi speriați. Sunt multe întrebări la care le este greu să găsească singuri răspunsuri, de aceea au nevoie de claritate din partea adulților din jurul lor.
„De ce sunt așa?“, „Ce este terapia?“, „Pot oamenii să moară din cauza bolilor mintale?“, „Oare mă voi simți vreodată mai bine?“, „De ce mi se întâmplă asta?“ – sunt doar câteva dintre întrebările la care copiii caută răspunsuri când ei sau cei din jur au probleme cu sănătatea mintală.
Ce este important ca părinții să le transmită este că tulburările psihice nu sunt fatale și că oamenii se pot vindeca, cu o rutină de viață corectă, cu terapie și tratament adecvat.
Când vine vorba despre tulburări mintale, copiii nu trebuie să se simtă în niciun caz vinovați pentru ceea ce simt ei sau cei din jurul lor.
Discuțiile despre boli psihice și sănătate mintală nu sunt niciodată ușor de purtat. Poate fi dificil, mai ales la început, ca un copil să participe la dialog. Însă, dacă simt că sunt înțeleși, și nu judecați, că sunt ajutați, și nu criticați, conversațiile vor fi mai relaxate și mai lămuritoare.
Sursă foto: Unsplash, Pexels
Resurse:
https://www.healthline.com/health/mdd/taking-to-your-kids
https://psychcentral.com/depression/how-to-explain-depression-to-a-child
https://www.unicef.org/rosa/stories/supporting-children-depression-stress-and-anxiety
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders#
https://medlineplus.gov/mentaldisorders.html
https://www.samhsa.gov/mental-health/how-to-talk/parents-and-caregivers