• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
yuris-alhumaydy-mSXMHkgRs8s-unsplash

Tristețea e un sentiment pe care fiecare persoană îl simte la un moment dat în viață, mai ales în momentele dificile. Însă, când această stare persistă se poate vorbi despre depresie.

Depresia nu este doar o problemă a adulților, această tulburare mintală poate afecta și copiii într-o măsură semnificativă. Simptomele depresiei la copii pot fi subtile și, uneori, trec neobservate.

Cu siguranță, fiecare părinte a sesizat că, după o zi grea la școală sau după un conflict cu prietenii, un copil este necăjit, nu mai are chef să desfășoare activitățile care altă dată îl bucurau sau este morocănos. Astfel de sentimente și trăiri sunt normale la vârsta copilăriei și, de obicei, trec după câteva ore sau după câteva zile. Însă, când ele persistă, pot fi un semnal de alarmă pentru părinți.

Când tristețea, iritabilitatea și autocritica rămân blocate în creierul unui copil, comportamentul lui va suferi schimbări. Depresia îl urmărește peste tot și astfel e posibil să se simtă obosit tot timpul, să nu poată dormi și să nu aibă poftă de mâncare.

Uneori, un copil se poate simți așa pentru că a pierdut pe cineva drag sau a fost hărțuit la școală, dar atunci când o dispoziție proastă sau tristețea durează săptămâni sau mai mult și, când există și alte schimbări în comportamentul copilului, poate fi vorba despre depresie.

În acest articol, vom prezenta câteva dintre semnele ușor de ratat la un copil care suferă de depresie.

Cuprins:

Zece semne usor de ratat la un copil care sufera de  depresie

Schimbări în comportament

Unul dintre primele semne ale depresiei la copii pot fi schimbările în comportamentul lor. Depresia la copii se poate manifesta în moduri neașteptate.

Copiii care erau, în mod obișnuit, activi și sociabili pot deveni retrași, pierzându-și interesul pentru activitățile care le plăceau înainte. Pot apărea dificultăți în relaționarea cu alți copii și mai multe probleme de comportament la școală decât de obicei. Totodată, depresia poate afecta capacitatea unui copil de a învăța și de a se concentra la școală.

Depresia infantilă poate provoca un comportament imprevizibil și schimbări în starea de spirit tipică a unui copil. Izbucnirile neașteptate ale unui copil care se comportă bine sunt semnale de alarmă pentru depresie.

Iritabilitate sau izbucniri emoționale nejustificate

Persoanele care sunt deprimate tind să fie ușor iritabile. Lucruri nesemnificative, care, în mod normal, nu ar fi fost deranjante ori enervante, vor deveni supărătoare, motiv pentru care pot avea izbucniri emoționale nejustificate.

Astfel, copiii pot întâmpina dificultăți în a-și gestiona furia, când sunt puși în situații care n-ar trebui să-i supere. Pot deveni mult mai emoționali, într-un mod care nu pare întotdeauna justificat, având în vedere comportamentul și manifestările anterioare.

Depresia îi poate face pe copii să aibă schimbări de dispoziție. Pot izbucni în lacrimi sau pot avea o criză bruscă de furie.

Schimbarea dispoziției la copii este firească, dar, dacă se întâmplă mai mult de câteva zile, poate fi un semn de depresie.
📚 Adaugă pe lista de lectură cartea „Familii fericite: ghidul sănătăţii mintale a copilului tău“, de dr. Beth Mosley, apărută la editura ZYX Books, pentru a afla mai multe despre tulburările psihice ale copiilor și ce pot face părinții pentru a-i ajuta.

Autocritică excesivă și sentimentul de vinovăție

Un alt semn de depresie la copii poate fi autocritica excesivă. Copiii pot începe să-și critice în mod constant propria persoană, să se simtă lipsiți de valoare sau să creadă că sunt vinovați pentru problemele din jurul lor. Ei pot simți un acut sentiment de vinovăție sau de inutilitate. Se pot simți vinovați pentru că sunt triști, că nu reușesc să se concentreze la școală, că nu sunt suficient de buni prieteni sau colegi.

Copiii care suferă de depresie se pot plânge foarte mult. Nu se consideră suficient de buni și mereu li se pare că nu fac nimic bine sau nu sunt dispuși să își asume provocări pentru că sunt de părere că sunt mult prea grele pentru ei și nu sunt capabili să facă acele lucruri.

Schimbări în rutina de odihnă și modificări ale apetitului

Depresia poate afecta somnul copiilor. Unii pot avea insomnie și dificultăți în a adormi, în timp ce alții vor dormi mult mai mult decât de obicei. În oricare dintre cazuri, schimbarea tiparelor de somn poate fi un semnal de avertizare pentru instalarea depresiei.

Depresia îl poate face pe copil să se simtă epuizat fizic, chiar înainte de a începe ziua. Astfel, să se ridice din pat dimineața și să se pregătească pentru școală devin sarcini dificile. De multe ori, un copil care suferă de depresie se simte obosit, chiar dacă are parte de odihnă suficientă în timpul nopții.

Unii copii pot dormi mai mult în timpul zilei, fie pentru a recupera somnul pierdut, fie pentru că nu-și doresc să se implice în niciun fel de activitate.

O altă schimbare care se poate observa în rutina zilnică a unui copil care suferă de depresie este legată de alimentație. O creștere sau o pierdere în greutate neintenționată este unul dintre simptomele depresiei. Unii copii mănâncă în exces, ca o consolare pentru felul în care se simt. Alții nu mai au deloc poftă de mâncare. Oricum ar fi, schimbările apetitului sunt un alt indicator relevant pentru depresie.

Simptome depresie

Scăderea nivelului de energie și lipsa interesului

Depresia poate duce la o scădere semnificativă a nivelului de energie. Copiii deprimați pot deveni letargici, pot depune mai puțin efort la școală decât înainte și sarcinile mărunte pot fi mult prea dificil de realizat.

Pierderea interesului pentru lucrurile pe care în mod normal le făceau cu plăcere ar putea fi un semn de avertizare a depresiei.

Copiii nu se mai distrează la fel de mult cu prietenii sau nu se mai bucură de joacă ca înainte. Mai mult decât atât, copiii cu depresie pot să nu-și mai dorească să se vadă cu prietenii sau să ia parte la activități sociale. Preferă singurătatea.

Dificultăți de concentrare

Nu e de mirare dacă un copil nu se concentrează la teme pentru că se gândește la alte activități care îi aduc mai multă bucurie: să se joace cu prietenii, să se uite la desene animate sau la filme. Însă, dacă înainte reușea să-și facă temele fără probleme și era atent în sala de clasă și de la o perioadă are dificultăți de concentrare, ar fi bine ca părinții să urmărească îndeaproape comportamentul copilului pentru a vedea dacă mai prezintă și alte semne asociate depresiei.

Stări de anxietate

Anxietatea poate fi un semn al depresiei. Îngrijorarea persistentă, dificultatea de a dormi, incapacitatea de a se relaxa, uitarea și oboseala permanentă, hiperventilația, senzația permanentă de pericol iminent și de panică, tremuratul și transpirația sunt simptome ale anxietății.

Preocupări legate de mortalitate

Copiii care suferă de depresie pot începe să vorbească despre moarte, să aibă gânduri suicidale sau să-și asume riscuri. Ei pot dezvoltă o preocupare pentru propria moarte sau pentru mortalitate în general.

Totodată, unii copiii care suferă de depresie se văd mereu în rolul de victimă și se plâng constant despre cum sunt tratați de ceilalți.

Igienă precară

Un alt semnal de alarmă pentru depresie este igiena precară. Dacă, în mod normal, copilul se îngrijește de propria persoană, se spală fără prea multe rugăminți din partea părinților, își alege cu grijă hainele și îi place să arate bine, schimbările legate de igienă pot fi un simptom pentru instalarea depresiei.

Dureri fizice

Unii copii care suferă de depresie pot avea simptome fizice inexplicabile. Deoarece corpul și mintea sunt conectate, depresia poate începe să se manifeste și în moduri fizice. Durerile de cap persistente, problemele digestive recurente, amețelile sau alte dureri inexplicabile pot fi indicatori pentru depresie.

Aceste simptome pot duce la absenteism, întrucât unii copii lipsesc de la școală din cauza faptului că nu se simt bine, chiar dacă nu sunt bolnavi fizic.

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele de depresie pe care un copil le poate manifesta, iar gradul de manifestare diferă de la persoană la persoană. Tristețea este o emoție normală pentru copii, însă dacă durează mai mult de două săptămâni poate fi un simptom pentru depresie și nu ar trebui ignorat.

Resurse:

https://www.everydayhealth.com/depression/symptoms/depression-symptoms-you-shouldnt-ignore

https://kidshealth.org/en/parents/understanding-depression.html#

https://www.eroftexas.com/9-depression-symptoms-you-should-never-ignore

https://upliftpsychgroup.com/5-signs-of-depression-in-children-that-you-should-never-ignore