• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
Puterea exemplului

Relațiile copiilor modelează modul în care aceștia văd lumea și influențează dezvoltarea lor. Prin legăturile pe care le formează cu părinții, membrii familiei, cadrele didactice și prietenii, copiii învață despre ei înșiși și despre tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Relațiile de iubire, de încredere, precum și felul în care reacționează ceilalți sunt fundamentale pentru dezvoltarea unui copil. Prin intermediul relațiilor, copiii învață cum să gândească, să înțeleagă, să comunice, să se comporte, să își exprime emoțiile și să dezvolte abilități sociale.

Părinții și cadrele didactice le oferă îndrumare, dar, în același timp, servesc drept modele. Copiii învață prin observarea comportamentului celor din jurul lor, iar puterea exemplului se extinde în diverse aspecte ale dezvoltării lor: social, emoțional, cognitiv, fizic etc.

Dezvoltarea socio-emoțională

Dezvoltarea socio-emoțională se referă, pe de o parte, la dezvoltarea sinelui (temperamentul) și a relației cu ceilalți (atașamentul). Atât dezvoltarea socială, cât și cea emoțională includ comportamente legate de emoțiile celor mici, precum și de capacitatea lor de a interacționa cu cei din jur. De regulă, aceste două abilități se dezvoltă împreună.

Copiii își dezvoltă, în timp, conștiința de sine, autocontrolul emoțiilor și capacitatea de a avea relații pozitive cu adulții și colegii.

Primii de la care învață aceste abilități sunt părinții. Atunci când ei răspund cu căldură nevoilor copilului, cel mic se va simți în siguranță. Rezultatul va fi o legătură puternică părinte-copil.

Când un copil se simte în siguranță, are mai multă încredere în el pentru a cunoaște lumea din jur, este capabil să-și exprime sentimentele fără teama de a fi judecat sau criticat. De asemenea, el învață cum să recunoască și să înțeleagă emoțiile celorlalți, cum să comunice și cum să se comporte.

Rolul părinților

Adulții joacă un rol semnificativ în cultivarea inteligenței emoționale și a rezilienței copiilor. Prin modelarea exprimării emoționale și a strategiilor de adaptare, părinții îi ajută pe copii să navigheze prin propriile emoții și să dezvolte mecanisme sănătoase de adaptare. Atunci când adulții dau dovadă de empatie, validează emoțiile copiilor și îi ascultă activ, cei mici se simt înțeleși și iubiți. Prin exemplul lor, adulții îi învață pe copii importanța conștientizării emoționale, a empatiei și a îngrijirii de sine în gestionarea provocărilor vieții.

De asemenea, demonstrând bunătate, empatie și respect în interacțiunile lor cu ceilalți, adulții îi învață pe copii abilități sociale valoroase și consolidează comportamentele pozitive.

Dr. Laura Markham este unul dintre promotorii parentingului cu blândețe. Principiile ei pozitive – parentingul blând, reglarea emoțiilor și tehnicile de a-ți păstra calmul în situațiile solicitante – sunt celebre pentru valoarea practică, aplicabilă imediat, ajutându-i pe părinți să-și regăsească bucuria de a fi alături de copiii lor.
Trei dintre cărțile care au avut un mare ecou în rândul părinților și au devenit bestsellere internaționale au fost publicate în România la editura ZYX Books. „Părinți liniștiți, copii fericiți“, „Părinți liniștiți, frați fericiți“ și „Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine“ îi ajută pe părinții să-și înțeleagă mai bine copiii și să-i crească pe baza unor principii de parenting sănătoase. Pachetul Raftul de sfaturi practice Dr. Laura Markham, care cuprinde cele trei cărți, poate fi comandat de pe site-ul editurii ZYX.

Dezvoltarea cognitivă

Dezvoltarea cognitivă, cunoscută și sub numele dezvoltare intelectuală, implică procese ale minții și dezvoltarea limbajului. Copiii învață cum să gândească, să înțeleagă și să explice lucrurile.

Dezvoltarea cognitivă include memoria, concentrarea, raționamentul, percepția, imaginația, creativitatea și rezolvarea problemelor. Este important ca adulții să le ofere copiilor un mediu stimulativ, precum și experiențe noi care să contribuie la dezvoltarea lor, cum ar fi jocuri, cărți, jucării, experiențe în aer liber și diverse tipuri de joacă.

Cărțile reprezintă o modalitate excelentă pentru copii de a învăța, pentru că poveștile stimulează gândirea critică și capacitatea de a înțelege și de a rezolva probleme.

Totodată, îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile lingvistice. Prin ascultarea și implicarea în povești, copiii învață cuvinte noi, cum să le structureze într-o propoziție și cum să se exprime liber, abilități care sunt esențiale pentru o comunicare eficientă.

Titluri ZYX Books

Editura ZYX a lansat o colecție dedicată copiilor, care vine ca o completare a cărților pentru adulți, bazate pe parentingul cu blândețe, pe care le are în portofoliu. Ceea ce-și propune editura este să aducă în atenția părinților pachete de cărți în oglindă, pe teme înrudite. Astfel, când părintele citește o carte pe o temă legată de familie, și copilul poate citi o carte ilustrată care să vorbească despre relații sau despre gusturi.

ZYX Kids își propune să vină cu răspunsuri creative la cele mai frecvente întrebări ale copiilor și să-i ajute să discute cu părinții lor despre teme interesante.
Primele două cărți publicate în colecția ZYX Kids, care îi pot ajuta pe cei mici să se dezvolte din punct de vedere cognitiv sunt: „Dragonii adoră tacos“ (bestseller The New York Times), de Adam Rubin, ilustrată de Daniel Salmieri, care este o călătorie extrem de amuzantă în lumea gusturilor, ideală pentru vârstele 2-7 ani, și „Cele cinci mașinării ale iubirii“, de Marta Prada, ilustrată de Mercè Tous, care se adresează copiilor cu vârste între 4 și 10 ani și îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai multe despre ce este iubirea, cum iubesc oamenii, cum își exprimă iubirea și care sunt mecanismele care o activează.

Dezvoltarea fizică

Părinții reprezintă modele demne de urmat pentru copiii lor și în ceea ce privește dezvoltarea fizică. Atunci când adulții din jurul lor acordă o atenție sporită exercițiilor fizice, alimentației sănătoase și practicilor de îngrijire de sine, copiii au parte de exemple pozitive pe care să le urmeze. În plus, activitatea fizică și alimentația sănătoasă pot reprezenta oportunități de a crea o legătură puternică părinte-copil.

Fie că e vorba despre o plimbare cu bicicleta prin parc, un meci de fotbal sau o sesiune de înot, activitățile fizice realizate împreună îi ajută pe adulți să-și mențină o stare bună de sănătate și să-și întrețină corpul, iar pe copii să se dezvolte armonios și să învețe să prioritizeze sănătatea. De asemenea, activitățile fizice îi ajută și să aibă o stare de spirit bună și să lege relații cu alți copii sau adulți.

În ceea ce privește alimentația, a pregăti împreună mic-dejunul sau cina poate fi, pe de o parte, o activitate educativă (copilul învață care sunt alimentele sănătoase și cum pot fi combinate, dar și care sunt gusturile pe care el le preferă), dar și una distractivă, care să-l ajute să-și dezvolte creativitatea.

Puterea exemplului se extinde dincolo de mediul familial

Atunci când părinții prioritizează bunătatea, incluziunea, compasiunea, activitățile fizice și artistice, ei contribuie la crearea unei culturi a empatiei și respectului care se extinde dincolo de cercul lor apropiat.

Prin urmare, părinții care servesc drept modele pozitive pentru dezvoltarea socio-emoțională, cognitivă și fizică a copiilor nu îi influențează doar pe ei, ci pot avea un impact puternic și asupra colegilor sau prietenilor celor mici. Prioritizând sănătatea, bunătatea, reziliența emoțională, sportul și cultura, adulții pun bazele unei dezvoltări armonioase a copiilor, ajutându-i să devină persoane grijulii, încrezătoare și rezistente, cu obiceiuri care să le aducă numeroase beneficii.

Sursă foto: Pexels