• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
cartea bebelusului

Parentingul este o călătorie cu multă bucurie, uimire și semne de întrebare. De la naștere, părinții se confruntă cu numeroase decizii și incertitudini, iar Cartea bebelușului, publicată în România la editura ZYX Books, conține sfaturi practice și îndrumări necesare pentru a trece mai ușor peste această perioadă. Cartea propune o abordare bazată pe nevoi și intuiție, oferindu-le părinților posibilitatea de a avea încredere în instinctele lor și de a-i oferi bebelușului ceea ce are nevoie.

Cartea bebelușului“, de dr. William Sears, a fost supranumită „biblia bebelușului“, încă de la prima ediție, în 1993. Autorul, căruia micii pacienți îi spun dr. Bill, îi sfătuiește pe părinți cum să își crească copiii, într-un mod care să se plieze pe stilul lor de viață și pe nevoile celor mici.

William Sears este tatăl a opt copii și, alături de soția sa, Martha, este autorul a peste 40 de cărți și nenumărate articole despre nutriție și parenting. S-a specializat la Spitalul pentru copii al Universității Harvard și la Spitalul pentru copii din Toronto, cel mai mare spital pediatric din lume. Martha este asistentă medicală, fostă educatoare prenatală și consultant în lactație, fiind cunoscută pentru sfaturile pe care le oferă tinerelor mame referitor la cum să facă față provocărilor vieții contemporane.

Un ghid cuprinzător

Cartea bebelușului“ este un ghid cuprinzător care oferă informații importante pentru părinți despre îngrijirea și creșterea copiilor, de la naștere până la vârsta de doi ani. Cartea poate fi precomandată la editura ZYX Books.

William Sears a popularizat teoria atașamentului, care presupune un stil de parenting blând, axat pe atașamentul părinte-copil și care prioritizează receptivitatea, conexiunea și empatia.

Trei obiective ale părinților la început de drum

„Cartea bebelușului“ prezintă trei obiective considerate ca fiind importante pentru părinții începători:

  • să își cunoască bebelușul – astfel va fi mai ușor să identifice nevoile acestora;
  • să îl ajute pe copil să se simtă bine – când prichindelul se simte în siguranță, iubit și înțeles, se va dezvolta armonios;
  • să încerce să se bucure de rolul de părinte – chiar dacă presupune mult efort și uneori poate părea copleșitor, rolul de părinte aduce numeroase beneficii.

Șapte concepte care alcătuiesc teoria atașamentului

De peste 50 de ani, Dr. Sears îi sfătuiește pe părinți cum să își crească copiii. Direcțiile pe care le dă vin din experiența pe care o are ca medic pediatru. Observând relația părinților cu cei mici, a învățat de la ei și astfel a alcătuit șapte concepte importante pentru a crește copii fericiți.

  1. Conexiune la naștere (birth bonding). Formarea legăturii dintre părinte și copil în primele zile de la naștere este esențială pentru viitoarea relație mamă-copil. Totodată, în această perioadă, apropierea bebelușului de tată este extrem de importantă. Primele întâlniri și felul în care cel mic își percepe părinții sunt esențiale pentru construirea unei relații puternice.
  2. Încredere în semnalul dat de plânsetele bebelușului (belief in your baby’s cries). Una dintre primele provocări pe care părinții le au de trecut este să-și dea seama de ce are nevoie copilul. Răbdarea este cuvântul cheie în această etapă. În timp, copilul își ajută părinții să citească foarte repede indiciile.
  3. Alăptare la sân (breastfeeding). Beneficiile alăptării pentru creșterea și dezvoltarea copilului sunt numeroase. Specialiștii recomandă hrănirea exclusiv cu lapte matern în primele șașe luni de viață, pentru că le oferă toți nutrienții de care au nevoie pentru o bună dezvoltare și pentru întărirea sistemului imunitar.
  4. Purtarea bebelușului (babywearing). Folosirea unui sistem de purtare a bebelușului ajută la crearea unei legături mai profunde între părinte și copil.
  5. Dormitul cu bebelușul în pat (bedding close to baby). Când doarme copilul, doarme și părintele și astfel legătura dintre cei doi devine mai puternică. 
  6. Echilibru (balance) și limite (boundaries). Copiii pot cere multe lucruri, pentru că sunt curioși să cunoască, să simtă, însă părinții trebuie să impună niște limite, astfel încât copilul să știe că există unele lucruri pe care le poate face și altele, nu. Deși atașamentul nu este cel mai ușor stil de parenting, are numeroase beneficii, dacă este corect implementat.
  7. Atenție la educarea copilului (be wise about babytraining), Toți părinții își doresc ce e mai bun pentru copilul lor și, uneori, pot cădea în capcana dezinformării. Nu toate informațiile primite sunt relevante, astfel că, înainte de a fi implementate, trebuie trecute printr-un filtru. Prea multe sfaturi de la prea multe persoane pot interfera cu intuiția părinților la început de drum și să le blocheze capacitatea de a cunoaște nevoile propriului copil, pe măsură ce crește.

Aceste șapte concepte funcționează cel mai bine dacă sunt ambii părinți implicați. „Cartea bebelușului“ prezintă informațiile de bază pentru parentingul cu atașament, însă fiecare părinte ar trebui să-și creioneze stilul de creștere și îngrijire a copilului.

Primii doi ani din viața copilului

Creierul bebelușului se dezvoltă cel mai rapid în primii doi ani. Așadar, modul de îngrijire a celui mic este foarte important în această perioadă, pentru că pune piatra de temelie pentru dezvoltarea ulterioară a copilului/adultului.

Fiecare aspect al dezvoltării copilului până la vârsta de doi ani este discutat în „Cartea bebelușului“, subiectele variind de la alăptare și modele de somn până la stagiile dezvoltării și nutriție. Părinții găsesc sfaturi practice și informații bazate pe dovezi, astfel încât să poată lua decizii în cunoștință de cauză.

Teoria atașamentului, pe care William Sears o propune, are numeroase beneficii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, și pentru copii, și pentru părinți.

Primii doi ani, cei mai importanți

Ei își modelează reciproc comportamentul și au încredere unii în alții, se simt conectați și devin observatori atenți, părinții descoperă preferințele copilului, care, la rândul său, învață să ofere și să primească dragoste și se dezvoltă armonios.

Pentru că primii doi ani sunt atât de importanți pentru dezvoltarea creierului, este esențial ca pașii pe care părinții îi fac pentru îngrijirea copiilor să-i ajute să conștientizeze că parentingul presupune o serie de reacții și decizii. Metoda pe care o propun William și Martha Sears este ca ori de câte ori bebelușul face ceva drăguț sau mai puțin drăguț, înainte de a reacționa, părinții ar trebui să se întrebe: „Dacă aș fi în locul copilului meu, cum aș vrea ca mama/tatăl meu să reacționeze?“. Aproape întotdeauna părinții vor răspunde corect la această întrebare, spun autorii.

Bebelușii care se simt atașați de părinți plâng mai puțin, sunt mai puțin plictisiți, mai puțin agitați și mai puțin plângăcioși. Motivul este unul foarte simplu: un copil care se simte bine se comportă bine. Când cei din jur înțeleg semnalele pe care le transmite și el primește un răspuns, se simte conectat, înțeles și iubit. Are încredere în părinții lui și nu mai are acea nevoie de a se agita.

Părinții, mai ales cei aflați la început de drum, primesc foarte multe informații despre îngrijirea și creșterea copiilor și, uneori, acest lucru poate fi copleșitor. „Cartea bebelușului“ oferă claritate, ghidându-i pe părinți în primii doi ani de viață ai copilului. Precomandă „Cartea bebelușului“ de pe site-ul editurii ZYX Books.

Sursă foto: Pexels