• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
Cartile copilariei – ZYX Books

Poveștile au numeroase beneficii cognitive și psihologie pentru copii. Cărțile pe care părinții le citesc celor mici încă din primele luni de viață îi ajută îi ajută să-și dezvolte imaginația și să-și formeze vocabularul.

Totodată, copiii își dezvoltă capacitatea de concentrare, precum și abilități sociale și emoționale. Prin intermediul poveștilor, cei mici învață despre diferite culturi, despre emoții și sentimente, despre puterea prieteniei și diferența dintre bine și rău. Cititul poveștilor cu copiii are beneficii și pentru părinți. Timpul petrecut împreună citind ajută la crearea unei legături între părinți și copii și la consolidarea relației.

Prin urmare, poveștile copilăriei au puterea de a-i transporta pe tinerii cititori în lumi extraordinare, pline de supereroi, animale fantastice și aventuri memorabile. Dar, dincolo de domeniul fanteziei și al imaginației, aceste povești transmit, de asemenea, lecții și informații valoroase, care modelează înțelegerea copiilor despre ei înșiși și despre lumea din jurul lor. 

Iată câteva dintre lecțiile pe care copiii le învață de la supereroii și animalele fantastice din poveștile lor preferate:

Lecția prieteniei

Una dintre cele mai importante lecții pe care un copil o învață din cărți este cea a prieteniei. Niciun supererou sau personaj fantastic din cărțile copilăriei nu este singur, ci are cel puțin un prieten care îl ajută să înfrunte provocările și să câștige în fața antieroilor. Chiar dacă pot părea personaje secundare în firul narativ al unei povești, prietenii sunt importanți în evoluția eroului.

Poveștile aprind imaginația și creativitatea copiilor, transportându-i în lumi fantastice, unde orice este posibil. Prin intermediul cărților, copiii învață să exploreze idei noi, să-și imagineze o lume plină de posibilități infinite, dar descoperă și puterea prieteniei și a dragostei.

Dragonii adoră tacos“ (bestseller New York Times), de Adam Rubin, ilustrată de Daniel Salmieri, a apărut recent în colecția ZYX Books și este una dintre acele povești care nu doar te plimbă într-o lume fantastică, dar îți oferă lecții importante.

Publicată la editura ZYX Books, „Dragonii adoră tacos“ este o călătorie extrem de amuzantă în lumea gusturilor, ideală pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 7 ani. Copiii descoperă când sunt dragonii amenințători și când sunt prietenoși, dar și care este cheia spre inima lor. Pe lângă faptul că se familiarizează cu unele dintre cele mai îndrăgite personaje din literatura pentru copiii, ei învață și ce înseamnă să mănânci sănătos, de ce este important să respecți preferințele culinare ale celorlalți, dar și ce sunt prietenia și altruismul.

Lecția curajului

O altă lecție pe care o învață cei mici din poveștile pe care le aud sau le citesc în perioada copilăriei este cea a curajului. Supereroii îi inspiră pe copii prin curajul, rezistența și determinarea lor de nezdruncinat de a depăși provocările la care sunt supuși.

Astfel, copiii învață ce este curajului, dar și ce înseamnă perseverența, descoperă de ce este important să ai încredere în forțele proprii, dar și cât de mult contează să ai lângă tine prietenii și familia.

Curajul este o abilitate esențială, care îi ajută pe copii să depășească obstacolele, să devină rezistenți și să aibă încredere în sine. Ei se confruntă cu situații care pot părea descurajante, cum ar fi să meargă la grădiniță ori la școală, să lege prietenii, să încerce lucruri noi, iar poveștile cu supereroi și animale fantastice îi învață că este în regulă să iasă din zona lor de confort și să îmbrățișeze noi experiențe, ceea ce favorizează creșterea și dezvoltarea personală.

Curajul personajelor din poveștile pe care le aud sau le citesc în copilărie este un punct de reper pentru a-și descoperi și folosi propriul curaj.

Lecția empatiei

Empatia generează bunătate, o calitate pe care majoritatea părinților speră să le-o insufle copiilor lor. Persoanele empatice au legături personale mai puternice. Animalele fantastice din cărțile copilăriei servesc, adesea, drept tovarăși empatici și prieteni loiali pentru cei mici.

Inteligența emoțională, care reprezintă capacitatea unei persoane de a-și înțelege propriile sentimente și de a le controla, precum și de a identifica emoțiile celor din jur, este una dintre cele mai importante abilități pe care un copil o poate dezvolta în primii ani de viață, iar cărțile sunt un ajutor de nădejde în acest proces.

Prin interacțiunile cu supereroii și creaturile fantastice din cărți, copiii învață despre empatie, bunătate și valoarea prieteniei, fiind martori ai legăturilor de loialitate și compasiune care transcend orice diferență (fie culturală, fie fizică).

Poveștile cu supereroi și animale fantastice nu sunt doar un mijloc de divertisment pentru copii, ci și o modalitate prin care aceștia se pot dezvolta socio-emoțional.

Lecția dreptății

Supereroii sunt descriși ca fiind apărători ai dreptății, luptând împotriva răufăcătorilor pentru a avea grijă de oamenii și locurile din jurul lor. Descoperind acțiunile lor eroice din paginile cărților, copii învață despre justiție, corectitudine și importanța de a lua apărarea celor care nu se pot apăra singuri.

Poveștile cu supereroi și animale fantastice sunt un excelent punct de pornire pentru discuțiile despre diferența dintre bine și rău, de ce este important să te poziționezi de partea binelui, ce consecințe pot avea acțiunile tale pentru cei din jur, dar și pentru evoluția ta viitoare, precum și despre cum poți ieși din situații dificile.

Unii copii au un simț înnăscut al corectitudinii și al dreptății, iar poveștile le arată, de multe ori, cum să se raportează la aceste concepte în viața lor de zi cu zi. Auzind sau citind povești în care personajele principale sunt apărători ai dreptății, cei mici capătă încrederea necesară pentru a-și exprima opiniile și de a ieși în față, în momentele când simt o lipsă de dreptate.

Lecția autodescoperirii

Copiii care își înțeleg identitatea vor fi mai conștienți de propria persoană și mai încrezători, ceea ce duce la o mai bună stimă de sine. Descoperirea de sine este o parte importantă a dezvoltării sociale și emoționale, care continuă pe tot parcursul copilăriei.

Supereroii și animalele fantastice se confruntă, uneori, cu întrebări legate de identitate, apartenență și autodescoperire, la fel ca micii cititori. Prin călătoria lor de autodescoperire și de creștere personală, copiii învață despre identitate, acceptare și puterea de a-și îmbrățișa punctele forte și abilitățile unice.

Cu cât poveștile sunt mai diverse, cu atât mai profunde pot fi discuțiile – dintre părinți și copii – despre identitate, despre experiențele noi pe care e bine ca cei mici să le încerce, dar și despre conștiința de sine, care implică înțelegerea gândurilor, emoțiilor, punctelor forte, slăbiciunilor și valorilor.

Sunt multe învățături pe care un copil le poate trage din poveștile cu supereroi și animale fantastice pe care le aude sau le citește. Cărțile din perioada copilăriei îi inspiră, educă și distrează pe cei mici. Prin întâlnirile lor cu personaje captivante și lumi fascinante, copiii învață despre curaj, empatie, dreptate, iubire, prietenie, devin mai dispuși să încerce experiențe noi și să pornească în propria călătorie de creștere și descoperire de sine.

Sursă foto: Pexels