Tot ce trebuie sa stii despre somnul bebelusului in primul an de viata

Somnul are numeroase roluri pentru menținerea sănătății. În primul an de viață este esențial, deoarece este o perioadă importantă în dezvoltarea nou-născutului, inclusiv în ceea ce privește cogniția și creșterea fizică. Odihna suficientă și de calitate contribuie la dezvoltarea creierului și la consolidarea memoriei.

Evoluția somnului sugarului este un proces extrem de dinamic, care are loc în paralel și în interacțiune cu creșterea cognitivă și fizică.

De regulă, e nevoie de o perioadă de timp, pentru ca părinții să se adapteze la rutina de somn a unui nou-născut și să învețe cum să se asigure că bebelușul lor are parte de un somn sănătos. 

Fiecare nou-născut va avea propriul tipar de trezire și de somn și este puțin probabil să fie același cu cel al altor bebeluși. Însă, un lucru e cert: bebelușii dorm foarte mult. În primele zile, sugarii vor petrece cea mai mare parte a timpului dormind, deși se întâmplă în cicluri scurte. Unii bebelușii încep să aibă perioade de somn ceva mai lungi în jurul vârstei de trei luni.

Cuprins:

Nou-născuții se nasc fără un ritm circadian, ceea ce înseamnă că organismul lor nu este încă antrenat să adoarmă regulat, așa cum fac adulții.

Cicluri de somn și ritmul circadian la bebeluși

Ritmurile circadiene sunt schimbări fizice, mintale și comportamentale, care urmează un ciclu de 24 de ore. Aceste procese naturale răspund în principal la lumină și întuneric.

Ciclul somn-veghe face parte din ritmul circadian. Nou-născuții se nasc fără un ritm circadian, ceea ce înseamnă că organismul lor nu este încă antrenat să adoarmă regulat, așa cum fac adulții. Ei nu pot face diferența dintre zi și noapte și au nevoie de timp pentru a dezvolta un ritm intern de 24 de ore, care să le spună când ar trebui să fie treji și când ar trebui să doarmă. De obicei, nou-născuții dorm când sunt obosiți, ceea ce face parte din răspunsul de autoreglare al organismului.

Ritmul circadian trebuie să se dezvolte la nou-născut. Melatonina, cortizolul, temperatura corpului, mișcarea, tensiunea arterială, digestia și somnul consolidat fac parte din ritmul circadian. Nou-născutul dezvoltă componentele ritmului circadian postnatal. Un ritm al cortizolului se dezvoltă la vârsta de opt săptămâni, melatonina și eficiența somnului se dezvoltă la aproximativ nouă săptămâni, iar ritmul temperaturii corporale și cel al genelor circadiene se dezvoltă la unsprezece săptămâni.

Așadar, somnul sugarului se maturizează după naștere. Un nou-născut petrece 70% (16-17 ore) dintr-o perioadă de 24 de ore dormind. La 16 săptămâni, timpul petrecut de un nou-născut dormind scade la 14-15 ore. De obicei, nou-născuții nu dorm mai mult de patru ore legate.

Somnul la bebeluși are loc în cicluri de aproximativ 50-60 de minute. Nou-născuții se adaptează rapid la mediul lor din afara uterului, iar acest lucru include antrenarea ritmului circadian. Pe parcursul primelor patru luni, nou-născuții încep să răspundă mai puternic la ciclul zi-noapte. Dovezile ritmului circadian încep să apară în jurul vârstei de două-trei luni, dar, în mod normal, nu se dezvoltă pe deplin decât după primul an.

Începând cu vârsta de aproximativ șase luni, un ciclu de somn conține: somnul cu mișcări oculare rapide (somnul REM) și somnul non-REM.

Somnul REM se mai numește și somnul viselor. Somnul non-REM constă în somn profund și somn ușor.

Tiparele de somn ale bebelușului diferă, dar, în general, ei au anumite obiceiuri de somn asociate frecvenței cu care trebuie să mănânce. În primele două luni de viață, bebelușii vor dormi în multe reprize scurte între hrăniri. Aceste scurte cicluri de somn și de veghe sunt normale și reprezintă o parte importantă a creșterii bebelușului.

Unii bebeluși încep să doarmă mai mult noaptea în jurul vârstei de șase luni, respectiv pot dormi timp de cinci până la șase ore continuu. Alți bebeluși încep să doarmă mai mult chiar mai devreme, în jurul vârstei de patru luni.

Tiparele de somn se pot schimba pe parcursul primului an al bebelușului, pe măsură ce acesta are ceea ce experții numesc regresia somnului, adică modificarea bruscă a programului de somn.

În cartea Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani!“, apărută la editura ZYX Books, Sarah Ockwell-Smith vorbește despre cele mai întâlnite îngrijorări sau întrebări ale părinților când vine vorba despre somnul bebelușului și al copilului mic.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegem în privința ritmurilor circadiene și a somnului copiilor este că ambele au nevoie de timp pentru a se dezvolta. Bebelușii nu se nasc cu ritmuri circadiene formate, chiar dacă în uter melatonina ajunge în corpul lor prin cordonul ombilical și corpul mamei, astfel că bebelușii ajung să urmeze tiparele de somn/veghe ale mamei.

Sarah Ockwell-Smith
Pe măsură ce bebelușii cresc și se dezvoltă, nevoile lor de somn se schimbă.

Durata somnului bebelușilor

Bebelușii dorm foarte mult în primul an de viață: de obicei, între 11 și 17 ore. Însă, somnul este împărțit în reprize mici, pe parcursul zilei și al nopții. Pe măsură ce bebelușii cresc și se dezvoltă, nevoile lor de somn se schimbă.

Între 0 și 2 luni, bebelușii au nevoie între 14 și 18 ore de somn

Somnul în timpul zilei: 6 până la 8 ore.

Somnul de noapte: 8 până la 10 ore.

Între 2 și 4 luni, bebelușii au nevoie între 12 și 16 ore de somn

Somnul în timpul zilei: 4 până la 6 ore.

Somnul de noapte: 8 până la 10 ore.

Între 4 și 12 luni, bebelușii au nevoie între 12 și 16 ore de somn

Somnul în timpul zilei: 3 până la 5 ore.

Somnul de noapte: între 9 și 11 ore.

Așadar, pe măsură ce bebelușii se apropie de vârsta de un an, somnul lor de noapte tinde să se stabilizeze, intrând într-o rutină mai predictibilă. Numărul de ore de somn este mai mare în timpul nopții, iar somnul de zi începe să se reducă treptat. Cu toate acestea, alte probleme, cum ar fi dentiția, puseele de creștere, bolile sau regresia somnului, pot cauza treziri nocturne.

De obicei, sugarii alăptați la sân au nevoie să mănânce mai des decât cei hrăniți cu biberonul.

Importanța somnului bebelușilor

Nou-născuții încearcă să se adapteze rapid la mediul extrauterin. Principala adaptare în primele luni este la ciclul lumină-întuneric și tolerarea unor perioade mai lungi de veghe. Cercetările au arătat că nou-născuții au capacitatea de a învăța în timpul somnului. În acest stadiu, rolul părinților este să se asigure că bebelușii dorm suficient și odihna este una de calitate.

Este normal și necesar ca un nou-născut să doarmă mult, deoarece crește și se dezvoltă rapid, având nevoie de somn pentru asta.

Somnul ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar

Sistemul imunitar în curs de dezvoltare al unui copil are nevoie de un somn adecvat pentru a funcționa corect. În timpul somnului, organismul bebelușilor produc un tip de proteine numite citokine, care oferă protecție împotriva virusurilor și bolilor. Asta înseamnă că, atunci când bebelușii nu dorm suficient, nivelurile lor de citokine scad, ceea ce face mult mai greu să se ferească de infecții și să se recupereze după contractarea bolilor.

Prin urmare, somnul adecvat ajută la consolidarea sistemului imunitar al bebelușului, ceea ce înseamnă că acesta poate face față mai bine bolilor și infecțiilor.

Somnul susține creșterea și dezvoltarea fizică

În timpul somnului, corpul produce hormoni de creștere, care contribuie la dezvoltarea celulelor și a țesuturilor. Acest lucru este deosebit de important în primele luni de viață, când bebelușii cresc cu rapiditate.

De la naștere și până la aproximativ șase luni, bebelușii tind să crească cam 2,5 cm pe lună, 

Dacă nu au parte de suficient somn, secreția hormonului de creștere poate scădea. Când rutina de somn a unui bebeluș este perturbată din cauza unei boli, acesta va experimenta o creștere accelerată, odată ce se recuperează și revine la tiparele sale obișnuite de somn.

Somnul ajută la reglarea dispoziției și a comportamentului

Bebelușii care nu dorm suficient sunt irascibili, anxioși și morocănoși. Somnul adecvat contribuie la o dispoziție mai bună și la un comportament mai stabil la bebeluși, precum și la reducerea stresului și a anxietății.

Bebelușii care au parte de un somn sănătos sunt, de obicei, mai fericiți și mai prietenoși în perioada de veghe.

Somnul ajută la dezvoltarea motorie

Somnul joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea abilităților motorii la bebeluși. Odihna le permite să se refacă după perioadele de activitate și explorare. Un somn bun contribuie la dezvoltarea coordonării motorii și a abilităților fizice.

Somnul întărește memoria

Un somn mai bun permite creierului bebelușului să se reîncarce, astfel încât acesta să poată învăța și explora activ lumea din jurul său. Somnul le oferă bebelușilor timp pentru maturizarea neuronală, pentru consolidarea memoriei și capacitatea de a procesa stimulii senzoriali.

Pe scurt, odihna adecvată transformă amintirile inițial slabe în amintiri mai stabile. O cercetare realizată la Universitatea Stanford a arătat că bebelușii cu vârste cuprinse între șase și douăsprezece luni care au dormit în medie 90 până la 106 minute, la patru ore după ce au învățat un set de acțiuni, și-au amintit semnificativ mai multe a doua zi, comparativ cu bebelușii care nu au dormit.

Somnul creează o legătură și o bună relație familială

Când bebelușii nu dorm, nici adulții nu o fac. Astfel, atunci când bebelușii sunt obosiți și morocănoși pentru că nu au dormit suficient, și părinții sunt la fel.

Părinții care nu dorm suficient, pentru că nici cei mici nu o fac, au dificultăți în reglarea emoțiilor și în adoptarea unui comportament parental pozitiv.

Mai mult decât atât, când părinții își țin în brațe bebelușii sau stau lângă ei și le citesc/ spun povești ori le cântă, pentru a-i adormi, se creează o legătură puternică între ei.

În perioada premergătoare orei de culcare nocturne, este bine ca atmosfera din cameră să fie una liniștitoare și, în fiecare seară, bebelușul să aibă aceeași rutină.

Întrebări frecvente despre somnul bebelușilor

Somnul bebelușilor în primul an de viață reprezintă o preocupare majoră pentru părinți, deoarece influențează atât sănătatea și dezvoltarea micuților, cât și bunăstarea adulților. Există numeroase întrebări și nelămuriri cu privire la somnul bebelușilor, dar ce e cel mai important de reținut este faptul că nu toți sugarii au aceeași rutină de odihnă.

Cum ajut bebelușul să-și dezvolte un ritm circadian sănătos?

Pentru ca bebelușul să își stabilească un ritm circadian sănătos, părinții ar trebui să-l expună luminii naturale în timpul zilei și să-l stimuleze: fie prin jocuri, fie prin lectură. În schimb, în timpul nopții, ar trebui ferit de lumina artificială.

Când bebelușul se trezește în timpul nopții pentru a mânca, este important ca părinții să nu îl stimuleze, să evite, pe cât posibil, să vorbească sau să se joace împreună. Dacă atmosfera este una calmă și liniștită, bebelușul va învăța că noaptea este pentru somn, nu pentru activități.

În perioada premergătoare orei de culcare nocturne, este bine ca atmosfera din cameră să fie una liniștitoare și, în fiecare seară, bebelușul să aibă aceeași rutină.

Cum pot ajuta copilul să doarmă?

Există câteva metode care funcționează pentru majoritatea bebelușilor:

  • E nevoie de o rutină cu 20-30 de minute înainte de culcare, astfel încât bebelușul să știe că urmează să doarmă (părinții îi fac baie, îi cântă, îi citesc).
  • E mai bine ca bebelușul să fie hrănit înainte de a începe rutina premergătoare somnului, pentru a nu se baza pe lapte ca să adoarmă.
  • Bebelușul nu trebuie epuizat în timpul zilei, în speranța că va dormi mai mult noaptea. De fapt, se întâmplă contrariul: când cel mic e suprasolicitat, îi este mai greu și să adoarmă, dar și să doarmă.
  • Un alt aspect important este legat de temperatura camerei. Aceasta trebuie să fie una confortabilă, între 20 și 22 de grade Celsius.
  • Nu în ultimul rând, bebelușii nu trebuie expuși la lumina albastră. Ecranele televizoarelor, tabletelor, laptopurilor sau altor dispozitive digitale stimulează creierul celor mici și le pot afecta somnul.

Cum gestionez trezirile frecvente din timpul nopții?

În primele luni, trezirile frecvente pe timpul nopții sunt normale. Bebelușii au nevoie de hrană, acesta fiind principalul motiv pentru care ei se trezesc. Și, pentru că nu pot asimila foarte mult lapte, frecvența cu care sunt hrăniți este una crescută. Părinții ar trebui să răspundă la nevoile de hrănire și schimbare a scutecelui într-un mod calm și liniștit și să evite supraîncărcarea cu prea multe stimulente în timpul nopții. Mediul de somn al bebelușului trebuie să fie unul confortabil, chiar dacă se trezește în timpul nopții să mănânce.

Somnul bebelușilor în primul an de viață poate fi o experiență plină de provocări pentru părinți. Însă, este important ca adulții să înțeleagă că nu trebuie să urmeze reguli stricte. Fiecare bebeluș este unic și somnul lui se va schimba pe măsură ce crește. Învățând să recunoască semnalele și nevoile individuale ale bebelușului, părinții îl pot ajuta pe cel mic să aibă parte de un somn odihnitor.

Sursă foto: Pexels

Resurse:

https://www.happiestbaby.com/blogs/baby/importance-of-sleep

https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/understanding-sleep/about-sleep

https://kidshealth.org/en/parents/sleepnewborn.html

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14300-sleep-in-your-babys-first-year

https://www.bcchr.ca/healthysleepforkids/newborns

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175794/

https://www.a-star.edu.sg/sics/news-views/blog/blog/human-development/why-is-sleep-so-important-to-babies

https://www.healthylittlesleepers.com/insights/real-benefits-of-sleep-training/2/14/2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *