După ce a devenit mamă, Marta Prada a hotărât să își schimbe cariera și a devenit educatoare parentală, specializată în disciplină pozitivă și comunicare non-violentă. A început să scrie pe blogul său, www.pequefelicidad.com, în 2015 pentru a împărtăși maniera în care înțelegea perioada copilăriei. În 2017, blogul său a primit premiul pentru cel mai bun blog din Spania. Pagina sa numără 50 de milioane de vizualizări și paginile sale de social media peste 1,3 milioane de vizitatori. Este autoarea a 11 cărți pentru copii, între care: Cuentos Montessori para crecer felices, Cuentos Montessori para las buenas noches, Cuentos Montessori para potenciar la autoestima, Mamitis, Mariposas.
ZYX Books: Marta Prada, la câteva luni de la apariția în limba română, Cele cinci mașinării ale iubirii e una dintre cele mai apreciate cărți din portofoliul tinerei noastre edituri, atât de copii, cât și de părinți (și deja avem și public de psihologi și de educatori care o cumpără pentru activitățile și conversațiile care se pot desprinde din ea). Cum v-a venit ideea acestei cărți
și cum a fost cartea receptată în Spania?
Marta Prada: Cele cinci mașinării ale iubirii e o poveste pe care o aveam de mult în minte. Într-o seară, băiețelul meu m-a întrebat dacă deja nu-l mai iubeam, pentru că în ziua aceea nu-i dădusem niciun pupic. Am încercat să îi explic că există multe feluri de a primi și de a dărui iubire: cu ajutorul cuvintelor, petrecând timp împreună, făcând lucruri pentru ceilalți, și, desigur, cu ajutorul îmbrățișărilor și al săruturilor. A fost momentul în care m-am gândit ce important ar fi să cunoaștem și să integrăm aceste lucruri încă din copilărie, ca să ne cunoaștem mai bine și să dezvoltăm relații mai sănătoase. Povestea a fost primită extraordinar în Spania. Am primit multe mesaje frumoase și știu că a ajutat multe familii. De asemenea, a fost extrem de bine receptată în școli.
ZYX Books: Subtitlul blogului dvs. este la esencia de ser nino (esența copilăriei). Ce mai înseamnă, în lumea hipertehnologizată de azi, să fii copil? Cum putem apăra noi, părinții, cât mai multă vreme, copilăria?
Marta Prada: A fi copil înseamnă uimire, dragoste, puritate, să faci lucrurile pentru prima dată… Această magie molipsitoare a copiilor de a se descoperi pe ei înșiși și de a descoperi lumea. Copiii au nevoie de foarte puțin ca să fie copii, chiar dacă uneori credem altceva. Și lucrurile de care au nevoie sunt foarte simple. Se pot rezuma așa: prezență, dragoste, umor. Marea provocare a vârstei adulte este să faci față stresului, anxietății, grabei, spaimelor… În realitate, ecranele nu sunt nimic mai mult decât simptomul unei societăți care împinge copilăria în planul al doilea. Copiii nu doar că nu au nevoie de ecrane, ba chiar le fac rău, suntem, fără îndoială, atât de epuizați, cerem atâtea de la noi înșine, avem atâtea nevoi fictive, încât recurgem la ecrane ca să avem momente de respiro sau de teamă să nu fie singurii copii care nu folosesc ecrane sau poate chiar credem că sunt necesare.
ZYX Books: Ilustrațiile sunt un element foarte important al cărții, adaugă un strat foarte jucăuș poveștii. Cum ați lucrat cu ilustratoarea cărții, care a ilustrat și celelalte cărți ale dvs.? Am primit feedback de la părinții care au cumpărat cartea, care au replicat în realitate mașinăriile, folosind diverse materiale cretive sau jucării.
Marta Prada: Ilustrațiile lui Merce Tous sunt incredibile. Ilustrează cu imensă delicatețe și sensibilitate. Îmi place tare mult tot ce face. Am lucrat cot la cot pe partea editorială: ea mi-a dat idei extraordinare și a transpus vizual perfect tot ce îmi imaginez eu când scriu. Obișnuiește să sugereze scene, elemente sau culori pe care eu mi le închipui foarte clar când scriu, și, de asemenea, are foarte mult spațiu pentru propria sa creativitate și pentru transpunerea propriilor idei și a propriului stil. Facem o echipă grozavă. În cazul celor Cinci mașinării ale iubirii am primit și noi fotografii de la școli și grădinițe care au recreat mașinăriile în diverse forme, ca să le folosească cu copiii, e minunat să vezi că o poveste poate servi drept un soi de trambulină pentru a antrena inteligența emoțională în școli.
ZYX Books: La ZYX Books, încercăm să creăm o punte între cărțile noastre de educație emoțională pentru părinți și cărțile pentru copii pe care le publicăm. În cazul Mașinăriilor funcționează foarte bine acest element recognoscibil, sunt mulți părinți care cunosc limbajele iubirii și își doresc să le poată povesti și copiilor într-un mod accesibil și prietenos despre dragoste, limitele ei, cum o putem arăta celorlalți. Simțiți că educația emoțională a părinților și a copiilor, de la cele mai mici vârste, poate mișca ceva în societatea noastră, în direcția empatiei?
Marta Prada: Sigur că da. Generația noastră a crescut invalidând și ținând sub preș emoțiile: frica, furia, tristețea… Dar noi, oamenii, nu suntem doar cunoaștere sau comportamente… tot ce simțim ne mișcă. A învăța să recunoști emoțiile ne îngăduie să avem relații mai bune, mai sănătoase și ne ajută să ducem o viață mai plină, mai fericită. Educația a fost mereu centrată pe acumularea de cunoaștere și pe comportamente: pedepse, țipete, lovituri… Sunt unelte care se foloseau în numele educației. Astăzi știm că sunt traume care nu se vindecă într-o viață de terapie. Așa că merită să lucrăm cu noi înșine să refacem tipare și să educăm cu fermitate și respect. Cele două sunt perfect compatibile. Avem nevoie de mai multă umanitate și educația e instrumentul cel mai puternic.
ZYX Books: Ca mamă și ca scriitoare, ce mesaj aveți pentru părinți legat de educația emoțională timpurie? Ajută să le traducem copiilor concepte atât de abstracte precum dragostea, limitele, emoțiiile dificile?
Marta Prada: Ca părinți, cu toții ne dorim să îi știm fericiți pe copiii noștri. Chestiunea e să înțelegem ce e fericirea cu adevărat. Deși ne încăpățânăm să o căutăm în afară, fericirea e înăuntrul nostru: în privirea cu care ne uităm la viață, cu toate ale ei, cu frumusețe și adversități. Fundația acestei priviri sănătoase se construiește încă din copilărie. Poate fi extrem de frustrant să educi cu o perspectivă respectuoasă și empatică, dacă n-ai fost crescut/ă la fel. Sunt drumuri greu de construit. Așa că singurul sfat pe care aș îndrăzni să-l dau este “trebuie să începi cu tine”, să te cunoști, să te iubești, să-ți vorbești frumos. Doar din acest punct, al iubirii sănătoase față de sine putem oferi o dragoste sănătoasă copiilor noștri. A învăța să ne iubim este un proces și presupune multă muncă. Ce e bine e că ne aduce o stare de bine atât nouă, cât și celor din jurul nostru. Sper că Cele cinci mașinării ale iubirii ajută familiile să se cunoască mai bine și să se iubească mai sănătos și mai frumos.