Lapte matern

Laptele matern conține toate substanțele nutritive de care un bebeluș are nevoie pentru a se dezvolta armonios și pentru a avea o bună stare de sănătate.

Cu toate că laptele praf este formulat în așa fel încât să ofere beneficii similare cu cele pe care le are laptele matern, cel din urmă este, în continuare, cea mai bună opțiune de hrană pentru nou-născuți și sugari.

Cercetările au arătat că alăptarea la sân reduce riscul ca bebelușul să contracteze anumite boli și ajută la formarea unui sistem imunitar puternic. Copiii hrăniți cu lapte matern sunt mai puțin predispuși să sufere de enterocolită, infecții respiratorii, obezitate infantilă, astm, eczeme și sindromul morții subite a sugarului.

De asemenea, potrivit studiilor, bebelușii hrăniți cu lapte matern au o rată de spitalizare mai mică și tind să aibă o stare de sănătate mai bună.

Laptele matern se împarte în trei tipuri:

  • colostru – laptele produs de glandele mamare imediat după naştere;
  • lapte de tranziție – care este produs între colostru (după 2-5 zile de la naștere) și laptele matur;
  • lapte matur – pe care glandele mamare îl produc după 10-15 zile de la naștere.

Specialiștii recomandă hrănirea exclusiv cu lapte matern în primele șase luni. După această perioadă, începe diversificarea, însă acest lucru nu înseamnă că bebelușul nu ar mai trebui alăptat, ci că laptele matern va fi suplimentat cu alimente solide. Nu există o perioadă specifică pentru a înceta alăptarea. De obicei, mama și/sau bebelușul iau această decizie. În medie, înțărcarea (momentul când bebelușului nu i se mai dă lapte matern) este în jurul vârstei de doi ani.

Mituri lapte matern

Beneficiile laptelui matern

Laptele matern este alimentul perfect pentru bebeluș, deoarece acesta conține exact cantitatea potrivită de nutrienți. În plus, este potrivit pentru sistemul digestiv în curs de dezvoltare al bebelușului.

Alăptarea are beneficii pentru sănătate atât pentru bebeluși, cât și pentru mame, contribuind la protejarea celui mic și a mamei împotriva anumitor afecțiuni.

Printre beneficiile laptelui matern se numără:

  • Oferă toți nutrienții de care bebelușul are nevoie. Laptele matern are o formulă unică și specifică de vitamine, minerale și antioxidanți, adaptate perfect nevoilor bebelușului. Laptele matern conține carbohidrați, care susțin un echilibru sănătos al bacteriilor din stomacul bebelușului, grăsimi sănătoase, care ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos, proteine, care îl protejează pe cel mic de infecții, vitamine, care susțin creșterea, și globule albe, care ajută la combaterea infecțiilor.
  • Sprijină sistemul imunitar în curs de dezvoltare al bebelușului. Laptele matern conține anticorpi și alte substanțe care ajută la protejarea bebelușului împotriva infecțiilor și bolilor, contribuind la întărirea sistemului imunitar.
  • Este ușor de digerat. Laptele matern este ușor de digerat și se adaptează la nevoile în schimbare ale bebelușului, pe măsură ce crește și se dezvoltă. Acest aliment esențial pentru dezvoltarea bebelușului își schimbă compoziția pentru a satisface nevoile nutriționale ale celui mic.
  • Ajută la o creștere sănătoasă în greutate. Studiile au arătat că riscul de a suferi de obezitate infantilă este mai mic în rândul bebelușilor hrăniți cu lapte matern.
  • Protejează bebelușul împotriva unor afecțiuni pe termen scurt și lung. Copiii alăptați la sân au un risc mai mic de a suferi de astm, diabet de tip 1, sindromul morții subite a sugarului, precum și infecții ale urechii.
  • Contribuie la crearea unei legături emoționale între mamă și bebeluș. Printre beneficiile alăptării se numără și legătura emoțională puternică ce se formează între mamă și copil, ceea ce poate contribui la o bună dezvoltare emoțională și cognitivă a celui mic.
  • Nu este costisitor. Hrănirea bebelușului cu lapte matern este convenabilă și gratuită. De obicei, nu e nevoie de vreun echipament special pentru a alăpta bebelușul, prin urmare acesta poate fi hrănit cu lapte matern oricând și oriunde.

Hrănirea bebelușului cu lapte matern are numeroase beneficii, dar alăptarea poate necesita timp și răbdare. În Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman sunt prezentate o serie de strategii și soluții pentru cele mai întâlnite probleme legate de alăptare: de la cum pot fi ajutați bebelușii să se atașeze corect la sân până la cum își pot da seama mamele care alăptează că micuții lor primesc suficient lapte.

Recomandări privind hrănirea bebelușului cu lapte matern

Laptele matern furnizează toată energia și substanțele nutritive de care un sugar are nevoie în primele șase luni de viață și continuă să asigure până la jumătate sau mai mult din nevoile nutriționale ale bebelușului de la șase luni la un an și până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viață.

Prin urmare, bebelușii ar trebui să fie hrăniți doar cu lapte matern în primele șase luni de viață, astfel încât să aibă o stare bună de sănătate și să se poată dezvolta armonios.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca sugarii să înceapă să primească alimente complementare, pe lângă laptele matern, începând cu vârsta de șase luni. Alimentele consumate trebuie să îi ofere celui mic suficientă energie, proteine și micronutrienți pentru a satisface nevoile nutriționale în creștere. Hrănirea bebelușilor necesită îngrijire activă și stimulare pentru a-i încuraja să mănânce.

Pentru ca hrănirea cu lapte matern să fie o experiență plăcută atât pentru bebeluș, cât și pentru mama, este necesar că prinderea la sân să fie corectă. Mamele care alăptează trebuie să se asigure că cel mic este poziționat corect, pentru a evita orice disconfort și pentru a stimula fluxul de lapte necesar.

Bebelușii vor transmite semnale de foame atunci când vor să fie hrăniți cu lapte matern. Este bine ca alăptarea să aibă loc la cerere, și nu după un program strict de hrănire.

De asemenea, mamele care alăptează ar trebui să aibă o alimentație echilibrată și să se hidrateze în mod corespunzător, pentru a menține producția de lapte și pentru a avea grijă de propria sănătate.

➡️ Citește și Mastita: cauze, simptome, tratament.

Beneficii lapte matern

Mituri despre laptele matern și alăptare

Nu există nicio îndoială că laptele matern are numeroase beneficii pentru sănătatea bebelușului și că alăptarea este necesară, însă sunt multe informații vehiculate care pot duce în eroare proaspetele mămici. 

Iată câteva dintre cele mai comune mituri despre hrănirea bebelușului cu lapte matern:

Laptele praf este la fel de bun ca laptele matern

Adevărul este că laptele matern este net superior laptelui praf. Substanțele nutritive și anticorpii din laptele matern sunt esențiali pentru dezvoltarea fizică și mintală a copilului.  Laptele matern conține factori de creștere umani, hormoni, celule și enzime, iar compoziția sa se modifică în timpul unei hrăniri și pe măsură ce bebelușul crește, pentru a satisface nevoile în schimbare ale celui mic. Laptele praf este recomandat doar în cazul în care alăptarea nu este posibilă.

Laptele matern nu este suficient pentru unii bebeluși

Un alt mit despre hrănirea cu lapte matern este acela că bebelușii „mai pofticioși“ nu se satură în timpul alăptării și au nevoie de lapte praf. Realitatea este că majoritatea femeilor au suficient lapte pentru a-și hrăni bebelușii, întrucât producția de lapte crește sau scade în funcție de cerere. Cu cât bebelușul se hrănește mai eficient, cu atât mai mult lapte va produce mama.

Alăptarea bebelușului la cerere, și nu după un program fix, și evitarea utilizării biberonului și a suzetei în primele săptămâni, ajută la stimularea producției de lapte.

Bebelușii trebuie hrăniți la intervale fixe

Specialiștii recomandă alăptarea la cerere, deoarece bebelușii știu cel mai bine când sunt flămânzi și când au nevoie de hrană. Lăsându-i pe cei mici să aleagă momentul când să fie hrăniți, mamele îi ajută să-și formeze obiceiuri alimentare sănătoase încă din primele zile de viață.

Colostrul nu este benefic pentru bebeluși

Laptele galben și gros produs imediat după naștere este dăunător pentru copil – este un alt mit de care mamele nu ar trebui să țină cont. Acesta, de fapt, le oferă nou-născuților un stimulent pentru întărirea sistemului imunitar, care abia începe să se dezvolte.

Colostrul este bogat în nutrienți și anticorpi esențiali pentru nou-născuți. Acesta are o formulă concentrată și este un prim aliment perfect pentru bebeluși.

Dacă laptele matern are o culoare deschisă înseamnă că nu este hrănitor.

Culoarea laptelui matern poate varia ușor. Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru un bebeluș și îi oferă fiecărui copil cel mai sănătos start în viață.

Laptele matern conține toate caloriile, nutrienții și grăsimile de care bebelușii au nevoie. Deoarece laptele uman este atât de ușor de digerat, iar stomacul nou-născuților este atât de mic, aceștia se hrănesc de 10 până la 12 ori în 24 de ore. Laptele uman nu seamănă și nu ar trebui să semene cu laptele praf sau cu laptele de vacă.

Producția de lapte este ereditară

Dacă mama ta nu a putut alăpta, nici tu nu vei putea alăpta – este o altă informație greșită despre alăptare. Aproape toate mamele pot alăpta cu succes. De cele mai multe ori, este nevoie de o perioadă de adaptare și învățare. Bebelușul învață să se atașeze la sân, iar mama descoperă poziția corectă de alăptare. Producția de lapte nu are legătură cu factorul ereditar.

În concluzie, laptele matern este o sursă nutrițională esențială pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului, iar alăptarea, o modalitate naturală de hrănire și de a forma o legătură puternică părinte-copil.

Sursă foto: Pexels

Resurse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breastfeeding-your-baby/breast-milk-is-the-best-milk

https://nj.gov/health/fhs/wic/breastfeedingmyth.shtml

https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/breastfeeding-benefits/index.html

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15274-benefits-of-breastfeeding

https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/about-breastfeeding/breastmilk-breastfeeding-benefits