• 0 Items - 0.00lei
    • No products in the cart.
Cele cinci masinarii ale iubirii – ZYX Kids

Dragostea reprezintă un mix de stări emoționale, comportamentale și mintale. Ea implică grijă, apropiere, protecție, atracție, afecțiune și încredere.

Iubirea este un aspect esențial al experienței umane, care ne modelează relațiile, interacțiunile și bunăstarea emoțională. De aceea, este bine ca toți copiii să învețe, încă de la vârste fragede, ce este iubirea, cum își pot manifesta sentimentele, ce așteptări să aibă de la cei din jur și câte tipuri de iubire există.

Deși, pentru unii, dragostea poate veni în mod natural, pentru alții, este o abilitate care poate fi hrănită și cultivată în timp. 

Iată câteva modalități prin care îți poți învăța copilul să iubească, să fie empatic și bun cu ceilalți:

Explică-i copilului ce este dragostea

Unul dintre primele lucruri pe care le poți face pentru a-l învăța pe copil despre dragoste este să-i explici ce este. Fie că porți o discuție cu el despre iubire pornind de la o întâmplare la care a fost martor, fie că citiți împreună povești care prezintă exemple de dragoste sănătoasă, este important ca cel mic să fie conștient de ceea ce presupune iubirea, să poată să o recunoască și, la rândul lui, să o ofere, să înțeleagă că dragostea este mai mult decât un sentiment, este și o acțiune.

De asemenea, copilul trebuie să știe că există mai multe tipuri de iubire și mai multe forme de manifestare a acestui sentiment. Iubirea pentru un prieten este diferită de iubirea pentru părinți, la fel cum iubirea pentru animale se manifestă altfel decât iubirea romantică.

Pentru a avea o viziune pozitivă asupra iubirii, este esențial ca părinții să-i învețe pe copii despre dragostea echilibrată, dar să le vorbească și despre formele nesănătoase ale iubirii, cum ar fi codependența și posesivitatea.

Cărțile reprezintă o modalitate excelentă prin care copiii pot învăța despre iubire. De multe ori, conversațiile între părinți și copii au ca punct de pornire o poveste. ZYX Kids, noua colecție de cărți pentru copii lansată de editura ZYX Books, încurajează conversațiile cu sens între părinți și copii și momentele de conectare între ei. Cărțile publicate în colecția ZYX Kids le vorbesc copiilor, pe limba lor, despre toate emoțiile pe care le trăiesc.

Una dintre cărțile recent publicate, „Cele cinci mașinării ale iubirii“, de Marta Prada, ilustrată de Mercè Tous, se adresează copiilor cu vârste între 4 și 10 ani, pe care îi îndrumă în această aventură în care învață cum poate arăta iubirea, ce rotițe și mașinării pune în mișcare înăuntrul nostru și cum se poate umple rezervorul de iubire: cu fapte, cuvinte, gânduri sau timp petrecut împreună.

Fii un exemplu pentru el

Copiii învață prin observarea comportamentului celor din jurul lor, iar de la părinți „fură“ cel mai mult. Astfel că și despre ce înseamnă dragostea și bunătatea, indiferența și răutatea învață urmărindu-și părinții.

Ce poți face, ca părinte, pentru a-i da cel mai bun exemplu? Arată-i afecțiune, exprimă-ți recunoștința și demonstrează empatie față de ceilalți. Prin gesturi mici și constante creezi un mediu iubitor, în care cel mic se simte în siguranță și poate prospera.

Îmbrățișările și sărutările sunt o cale de a-ți arăta iubirea, dar, așa cum învățăm din cartea „Cele cinci mașinării ale iubirii“, nu este singura. Faptul că îi împrumuți prietenul tău o jucărie sau că ajuți o persoană în vârstă să ude florile sau să facă cumpărături sunt, în aceeași măsură, manifestări ale iubirii.

Nu este niciodată prea devreme să vorbești cu copilul tău despre iubire, bunătate și generozitate și să descoperiți împreună toate mecanismele care învârt rotițele dragostei.

Ajută-l să-și înțeleagă sentimentele și încurajează inteligența emoțională

Pentru a reuși să ofere iubire, copiii trebuie, mai întâi de toate, să recunoască, să înțeleagă și să gestioneze atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți.

Cum pot fi exprimate emoțiile într-un mod constructiv? Cum trebuie să reacționezi când cei din jur îți oferă iubire? Care sunt formele de iubire și ce tipuri de manifestări ale dragostei există? Unii oameni iubesc mai mult decât alții? De ce unele persoane își exprimă dragostea mai des, pe când altele par mai rezervate? Răspunsurile la aceste întrebări îi îndrumă pe copii să-și exprime sentimentele într-un mod constructiv și să dezvolte relații sănătoase când vor fi mai mari.

Inteligența emoțională, care ne ajută să recunoaștem, să înțelegem și să gestionăm propriile emoții și pe cele ale celorlalți, este o abilitate esențială pentru cultivarea unor relații de iubire. Pentru a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte inteligența emoțională, încurajează comunicarea deschisă despre sentimente, validează-i emoțiile copilului și învață-l strategii sănătoase de adaptare pentru gestionarea emoțiilor dificile. Prin cultivarea inteligenței emoționale, oferi copilului posibilitatea de a forma legături profunde și semnificative cu ceilalți, bazate pe empatie și înțelegere.

Învață-l ce este iubirea necondiționată

Iubirea necondiționată este piatra de temelie a relațiilor sănătoase. Arată-i copilului iubire necondiționată, prin exprimarea afecțiunii și sprijinului în mod constant, indiferent de comportamentul sau realizările sale.

Copiii au nevoie și de iubire, și de validare, de aceea este important să știe că sunt apreciați și prețuiți pentru ceea ce sunt, nu doar pentru ceea ce fac. Astfel, vor avea mai multă încredere în ei înșiși.

De asemenea, încurajează-ți copilul să ia în considerare sentimentele și perspectivele celorlalți și să-și arate bunătatea față de cei din jur. Micile gesturi pot face diferența. Implică-l pe cel mic în activități în care poate vedea impactul pe care îl are implicarea lui, fie că e vorba despre scrierea unui bilet de mulțumire, fie că e vorba de strângerea gunoaielor din pădure sau de activități caritabile.

Creează ritualuri de conectare

Citiți o poveste înainte de culcare, aranjați împreună masa de prânz, mergeți în fiecare zi în parc cu bicicletele, participați la evenimente culturale (teatru, film, concerte). Toate aceste activități sunt tot atâtea oportunități pentru crearea unei legături puternice și consolidarea relației părinte-copil.

În același timp, astfel de momente creează cadrul propice pentru discuții despre toate micile curiozități ale celui mic.

Toți oamenii au nevoie de iubire, iar copiii cu atât mai mult. A învăța despre dragoste este o călătorie care se întinde pe tot parcursul vieții, însă experiențele din copilărie sunt esențiale pentru o mai bună înțelegere a sentimentelor, pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și pentru formarea unor relații sănătoase.

Sursă foto: Pexels