Un somn de calitate este vital pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor și a adolescenților. Din nefericire, unii dintre ei nu au parte de o odihnă de calitate, ceea ce le poate afecta comportamentul și performanța școlară.
Somnul nu este doar o stare de odihnă, el joacă un rol esențial în funcționarea cognitivă și în consolidarea memoriei. În timpul diferitelor etape ale somnului, creierul procesează și stochează informații, ceea ce este esențial pentru o învățare eficientă. Un somn deficitar poate perturba aceste procese, ducând la diverse provocări școlare.
Inconsecvența somnului, denumită și „jetlag social“, este definită prin nerespectarea programului și/sau a duratei somnului de la o zi la alta. Este observată în mod obișnuit sub forma unei restanțe de somn în timpul săptămânii, urmată de un exces de somn în weekenduri. Inconsecvența somnului tinde să fie mai mare la elevii care stau până târziu în noapte, dar sunt constrânși de programe matinale stricte. Aceștia au, de regulă, rezultate mai slabe la școală.
În primul rând, somnul nu se recuperează. Astfel că, dacă în timpul săptămânii elevii nu reușesc să aibă un program de odihnă stabil, faptul că dorm mai mult în zilele libere nu este o soluție eficientă. Daunele, atât cognitive, cât și fizice, cauzate de lipsa somnului din timpul săptămânii, nu se rezolvă cu mai multe ore de somn în weekend. Motiv pentru care copiii și adolescenții au nevoie de o rutină a somnului. Ceea ce presupune să doarmă același număr de ore în fiecare noapte, precum și să se culce și să se trezească la aceleași ore, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
Nevoile de somn variază în funcție de vârstă. Potrivit The American Academy of Sleep Medicine, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani au nevoie între 9 și 12 ore de somn. În schimb, adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie între 8 și 10 ore de somn.
În lipsa somnului, copiii și adolescenții pot avea probleme cu atenția și memoria, iar capacitatea de a rezolva și de a înțelege anumite probleme le este afectată. Totodată, privarea de somn poate contribui la probleme emoționale și de comportament. Toate acestea pot afecta rezultatele școlare.
Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că elevii care nu dorm suficient au un risc mai mare de a suferi de obezitate, diabet de tip 2 și depresie.
Cuprins:
- Somnul influențează capacitatea de concentrare
- Somnul consolidează memoria
- Somnul influențează nivelul de creativitate
- Lipsa somnului duce la schimbări comportamentale
- Somnul influențează sănătatea fizică
- Odihna insuficientă poate duce la microsomn
- Odihna insuficientă poate duce la absenteism
Somnul influențează capacitatea de concentrare
Capacitatea de concentrare este importantă pentru învățare și pentru a avea rezultate bune la școală. Somnul insuficient poate influența negativ nivelul de atenție și concentrarea elevilor.
Riscul ca un copil sau un adolescent să fie ușor de distras în timpul orelor și să rateze detalii importante e mai mare când nu are parte de un somn de calitate în timpul nopții.
Privarea de somn poate reduce acuitatea, poate încetini timpul de reacție și poate îngreuna capacitatea de a asimila și a analiza rapid informațiile.
Drept urmare, când un elev nu se poate concentra corespunzător, performanța sa școlară poate avea de suferit.
Somnul consolidează memoria
Somnul ajută la „cimentarea“ memoriei, ajutându-i pe elevi să-și amintească ceea ce au studiat. În timpul odihnei, creierul stochează și întărește amintirea unei imagini sau a unui gând. Fără un somn adecvat, este posibil ca amintirile să nu se formeze în mod corespunzător și, de asemenea, poate fi mai dificil pentru un elev să-și amintească informațiile stocate.
Când elevii nu reușesc să se odihnească suficient, pot avea dificultăți în reținerea și reamintirea informațiilor învățate în clasă. Acest lucru poate duce la rezultate mai mici la teste și la dificultăți în finalizarea temelor. Prin urmare, un somn bun este necesar pentru consolidarea memoriei.
În plus, lipsa somnului duce la înrăutățirea gândirii secvențiale. Capacitatea de a reține o serie de pași, cum ar fi cei necesari pentru a cânta la un instrument muzical, este redusă atunci când elevii sunt privați de somn.
Somnul influențează nivelul de creativitate
Gândirea creativă se bazează pe capacitatea de a face conexiuni între diverse idei, iar unele cercetări au arătat că acest tip de activitate mintală este afectat de un somn de slabă calitate.
Somnul insuficient poate îngreuna capacitatea unui elev de a rezolva diverse probleme și de a găsi soluții când e pus în fața unor situații noi. Elevilor care nu respectă o rutină de odihnă le poate fi mai dificil să vină cu soluții inovatoare la întrebări sau sarcini complexe.
Lipsa somnului duce la schimbări comportamentale
Unele cercetări au asociat problemele de somn cu un risc crescut de comportament agresiv. Somnul de calitate este corelat cu reglarea sănătoasă a emoțiilor, ceea ce poate face ca elevii care nu dorm suficient să fie mai predispuși la supărare.
Privarea de somn poate duce la schimbări de dispoziție, iritabilitate și niveluri crescute de stres. Acești factori emoționali pot avea un impact negativ asupra motivației, încrederii și bunăstării generale ale unui elev.
Nu în ultimul rând, somnul insuficient sau de o slabă calitate este asociat cu un risc mai mare de anxietate și depresie, iar aceste probleme pot afecta, în mod direct, starea generală de sănătate și performanța școlară a unui elev. Pentru a evita astfel de probleme legate de somn, copiii au nevoie de o rutină de odihnă. Obiceiurile de somn se formează încă din primele zile de viață.
În cartea „Somn ușor: Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani!“, Sarah Ockwell-Smith susține că biologia somnului ar trebui să le fie predată tuturor părinților. Specialistă în metodele parentingului cu blândețe și cofondatoare a paginii de internet gentleparenting.co.uk, Sarah Ockwell-Smith pornește în cartea sa de la ideea că bebelușii nu se nasc cu ritmuri circadiene formate și ajung să urmeze tiparele de somn/veghe ale mamei. Autoarea subliniază importanța cunoașterii de către părinți a tuturor mecanismelor care țin de somn și a efectelor negative în cazul lipsei odihnei, astfel încât aceștia să-și poată ajuta copiii să se odihnească în mod corespunzător la orice vârstă.
„Somnul ne este vital, precum hrana și apa, numai că majoritatea știm despre acestea din urmă mult mai multe. Cu cât veți reuși să aflați mai mult despre știința somnului, cu atât vă va ajuta mai mult, pe voi înșivă și pe copiii voștri, în funcție de propria situație familială.“
Sarah Ockwell-Smith, „Somn ușor: Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani„
Somnul influențează sănătatea fizică
Privarea de somn pe termen lung poate compromite, de asemenea, sănătatea fizică, slăbind sistemul imunitar. Astfel, elevii sunt mai susceptibili la diverse afecțiuni, ceea ce poate duce la mai multe zile de școală ratate.
Zilele în care elevii rămân acasă, pentru că suferă de diverse afecțiuni acute (precum gripa), le pot afecta performanța școlară.
Însă, lipsa somnului poate afecta și sănătatea pe termen lung. Odihna insuficientă poate cauza, printre altele, obezitate și diabet zaharat de tip 2.
Odihna insuficientă poate duce la microsomn
Microsomnul este ceea ce se întâmplă atunci când creierul este atât de obosit și are nevoie disperată de odihnă încât decide să se deconecteze pur și simplu. Microsomnul poate dura între 1 și 15 secunde și se întâmplă când o persoană este extrem de obosită, declanșând o trecere automată de la starea de veghe la somnul profund.
Somnolența în timpul zilei, inclusiv la școală, poate avea consecințe considerabile asupra rezultatelor școlare. Microsomnul poate apărea în sala de clasă, determinând un elev să adoarmă. Pe lângă faptul că întrerupe procesul de învățare, acest gest poate fi privit de profesori ca o problemă de comportament.
Odihna insuficientă poate duce la absenteism
Nu în ultimul rând, performanțele școlare pot fi afectate de absențe. Problemele de somn au fost asociate cu absenteismul și întârzierile frecvente.
Elevii care sunt obosiți în mod constant sunt mai predispuși să chiulească de la școală sau să ajungă cu întârziere, pierzând astfel lecții importante.
Pentru că somnul insuficient este legat de probleme fizice ca letargia și durerile de cap, numărul de absențe din cauza problemelor de sănătate poate crește.
În concluzie, somnul este fundamental pentru sănătatea copiilor și adolescenților. Efectele cognitive, comportamentale și fizice ale privării de somn se văd, de cele mai multe ori, în rezultatele școlare. Prin urmare, elevii trebuie să acorde prioritate somnului ca parte integrantă a succesului lor în procesul educațional. Îmbunătățirea obiceiurilor de somn și respectarea unei rutine de odihnă contribuie la o mai bună performanță școlară.
Surse foto: Unsplash, Pexels
Resurse:
https://www.cdc.gov/healthyschools/sleep.htm