Povestile copilariei – ZYX Kids

Poveștile copilăriei au capacitatea de a-i îndruma pe cei mici să descopere lumi fantastice, pline de aventură, cu personaje de la care pot învăța în fiecare zi ce înseamnă curajul, cum pot să-și exprime sentimentele, cum să-și facă prieteni, cum să-i ajute pe cei din jur și multe alte lucruri.

Cărțile pentru copii îi ajută pe aceștia să-și dezvolte imaginația, să învețe cuvinte noi și să experimenteze o serie de emoții. Cititul de plăcere poate fi benefic pentru educația, dezvoltarea socială și cognitivă, bunăstarea și sănătatea mintală a copiilor.

Editura ZYX Books a lansat recent o colecție de cărți pentru copii, care își propune să încurajeze conexiunea între părinți și copii, să-i ajute pe cei mici să-și dezvolte sănătatea emoțională și să ofere răspunsuri creative la cele mai frecvente întrebări ale prichindeilor.

Inspirați de primele două cărți publicate în colecția ZYX Kids – „Dragonii adoră tacos“ și  „Cele cinci mașinării ale iubirii“ -, îți propunem câteva activități pe care le poți face cu copilul tău, după ce citiți împreună cele două povești:

Gătiți împreună și organizați petreceri

Dragonii adoră tacos“ (bestseller New York Times), de Adam Rubin, ilustrată de Daniel Salmieri, este o carte pe care copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 7 ani o vor adora. Are personaje fantastice – dragonii, care pot fi cei mai buni prieteni ai copiilor, dar pot fi și amenințători în anumite situații -, dar și un fir narativ axat pe educație. De ce trebuie să respectăm preferințele alimentare ale celor din jurul nostru? Care sunt consecințele consumării unor alimente nepotrivite? Ce este prietenia? Ce înseamnă să fii altruism? Iată doar câteva întrebări la care copiii vor primi răspunsuri citind această carte.

Pentru că este o călătorie extrem de amuzantă în lumea gusturilor, cartea „Dragonii adoră tacos“ poate fi și punctul de pornire pentru o activitate plăcută între părinți și copii. Fie că pregătiți împreună tacos, fie că alegeți alte gustări pe care să le faceți, momentele în bucătărie pot reprezenta oportunități pentru crearea unei legături puternice între părinți și copii.

Odată ce gustările sunt gata, puteți să invitați prietenii la o petrecere cu tacos și alte bunătăți. Astfel, copiii au posibilitatea să devină autorii propriilor povești.

Poveștile le oferă copiilor informații despre diferite culturi, tradiții și perspective din întreaga lume. Prin expunerea celor mici la povești și personaje diverse, aceștia învață lucruri noi, își dezvoltă empatia și imaginația. Felul în care cei mici pot transforma o poveste ca „Dragonii adoră tacos“ într-o felie de viață poate fi un pas înainte spre dezvoltarea lor cognitivă și emoțională. Pe măsură ce copiii urmăresc intriga, personajele și evenimentele unei povești, ei învață să facă conexiuni, să tragă concluzii și să înțeleagă relațiile cauză-efect – toate fiind abilități cognitive importante. Și, mai apoi, să transmită și altor copii ceea ce au învățat.

Faceți fapte bune și învățați să vă exprimați emoțiile

În primii ani de viață, copiii imită foarte mult comportamentul adulților cu care intră în contact. Bunătatea se învăța, la fel se întâmplă și cu iubirea. Însă, cum reușesc cei mici să-și exprime sentimentele? Răspunsul nu e atât de complicat: învață de la părinți, dar și din poveștile pe care le ascultă sau le citesc.

O carte care îi învață pe cei mici cum arată iubirea și ce rotițe pune în mișcare înăuntrul fiecăruia dintre noi este „Cele cinci mașinării ale iubirii“, de Marta Prada, ilustrată de Mercè Tous. Această poveste înduioșătoare din colecția ZYX Books se adresează copiilor între 4 și 10 ani și nu doar că le aprinde imaginația celor mici – așa cum fac aproape toate poveștile -, ci îi ajută să-i înțeleagă mai bine pe cei din jurul lor, să se dezvolte emoțional și să lege prietenii.

Oare doar pupicii și îmbrățișările transmit iubire sau și o faptă bună pe care o facem fără să așteptăm ceva în schimb? Răspunsul e în paginile cărții „Cele cinci mașinării ale iubirii“, care îi expune pe copii la o serie de emoții și experiențe. Cei mici învață să empatizeze cu personajele, să identifice și să își exprime propriile emoții și să înțeleagă perspectivele celorlalți.

Pornind de la firul narativ al acestei povești, părinții împreună cu copiii pot identifica mecanismele care pun în mișcare iubirea lor, pentru că ceea ce învățăm din cartea apărută în colecția ZYX Kids este că nu toți ne exprimăm iubirea la fel.

Astfel, copiii pot afla mai multe despre empatie ajutându-i pe cei din jurul lor. Să faci cumpărături pentru o persoană în vârstă, care se deplasează mai greu, este o formă de iubire. Să le oferi mâncare și haine copiilor mai puțini norocoși este tot o formă de iubire. Așadar, printre faptele bune pe care părinții împreună cu copiii le pot face se numără cumpărături pentru persoanele în vârstă, pachete pentru copiii nevoiași, dar și să strângă gunoaiele din pădure sau să organizeze o strângere de fonduri pentru o cauză nobilă.

Cele cinci mașinării ale iubirii“ le spune copiilor cum poate arăta iubirea, ce rotițe și mașinării pune în mișcare înăuntrul nostru și cum se poate umple rezervorul de iubire: cu fapte, cuvinte, gânduri sau timp petrecut împreună. Inspirați de această poveste, copiii pot face fapte bune și pot descoperi cum e mai bine pentru ei să-și exprime iubirea.

Poveștile copilăriei au puterea de a aprinde imaginația, de a spori creativitatea și de a insufla dragostea pentru lectură. Aducerea la viață a acestor povești prin activități și jocuri pline de imaginație reprezintă o șansă pentru părinți și copii să trăiască împreună momente magice care adâncesc legătura dintre ei. Așadar, data viitoare când citești o poveste împreună cu copilul tău, nu lăsa aventura să se încheie odată cu ultima pagină.

Sursă foto: Pexels