• 0 Produse - 0.00lei
    • Nu aveți produse în coș.

Cine este Maria Ressa?

Când te gândești la un supererou, probabil nu-ți imaginezi o femeie de 1,57 metri cu un stilou în mână.
Însă, astăzi, jurnaliștii care lucrează în țări cu regimuri autoritare au nevoie de superputeri. În fiecare zi le sunt puse în primejdie reputația, libertatea și chiar viața.

Maria Ressa este unul dintre aceștia.

Maria Ressa este o jurnalistă născută în Filipine. Timp de aproape două decenii, a lucrat ca reporter de investigație pentru CNN în Asia de Sud-Est, fiind printre primele voci care au denunțat acțiunile terorismului islamic în regiune. Este cofondatoare și CEO Rappler – platforma care a expus faptele de corupție ale președintelui Rodrigo Duterte. Ca urmare, Maria Ressa a fost condamnată la peste 100 de ani de închisoare, iar împotriva ei s-a dezlănțuit un val de violență online fără precedent.

În 2021, Maria Ressa a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de Dmitri Muratov, „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă”.

În 2024, un an electoral istoric, peste 2 miliarde de oameni vor vota, în peste 60 de țări.

Maria Ressa este o jurnalistă curajoasă care ne invită să nu uităm că:

● libertatea de exprimare trebuie apărată în fiecare zi

● votul este doar unul dintre instrumentele care ajută valorile democrației să existe

● știrile false circulă pe rețelele sociale cu o viteză de 7 ori mai mare decât cele adevărate

●armele cu care poate fi înfruntat orice dictator sunt: vulnerabilitatea, onestitatea, acceptarea fricii și credința că există schimbare în bine.

Fără fapte, nu poți avea acces la adevăr. Fără adevăr, nu poți avea încredere. Fără încredere, nu putem avea o realitate comună. Și nici democrația nu poate exista.

Democrație, tehnologie & social media

Cum să înfrunți un dictator: Lupta pentru viitorul nostru este o carte despre minciunile care ne alimentează frica, furia și ura împotriva celuilalt, un strigăt de avertizare pentru cititorii occidentali. Democrațiile sunt mai fragile decât credem, iar amenințările la adresa lor trebuie recunoscute ca atare înainte de a fi prea târziu.

Jurnalista Maria Ressa este una dintre primele persoane care și-au asumat public rolul de avertizor global cu privire la pericolul pe care îl reprezintă lipsa de reglementare a rețelelor de socializare, în special a Facebook, la adresa modelului occidental de democrație.